Читај ми!

Incko: Priče o otcepljenju RS su gubljenje vremena

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko poručuje da Ustav BiH ne ostavlja nikakvog prostora za otcepljenje entiteta i da su suverenitet i teritorijalni inegritet BiH i njen ustavni poredak "apsolutno sigurni".

Incko za sarajevski portal Klix.ba rekao da su pretnje jednostranim izmenama ustavnog poretka zemlje i priča o održavanju referenduma kako bi se doveli u pitanje temelji Dejtonskog sporazuma "samo gubljenje vremena".

Cilj takvih pretnji je, tvrdi Incko, skretanje pažnje sa stvarnih problema pred kojima se BiH nalazi.

Odgovarajući na pitanje da li Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem iza scene podstiče priče o otcepljenju RS ili je to samo politika predsednika RS Milorada Dodika, Incko je odgovorio tvrdnjom da je Vučić u nekoliko navrata rekao da Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH te da on nema nikakvog razloga da sumnja u njegove reči.

"Upravo suprotno, uveren sam da BiH sada ima, u odnosu na proteklih dvadeset godina, najpovoljniju regionalnu situaciju. BiH je u dobrim odnosima sa svim svojim susedima. Stoga nemam razloga da dovodim u pitanje poteze i motive vlasti susednih zemalja kada tvrde da su iskreni u svojoj želji da pomognu BiH u rešavanju njenih trenutnih problema kako bi mogla napredovati zajedno s njima", rekao je Incko.

Visoki predstavnik pozdravio je najavu Vučića da će kao budući premijer prvo posetiti BiH kao "odličan gest pun simbolike" i rekao da očekuje da će se uskoro sresti u Sarajevu.

Uoči predizborne kampanje Incko je političarima BiH poručio da građani, bez obzira gde žive, više ne žele da slušaju poruke straha, podela i mržnje.

"Ako političari u BiH budu ignorisali probleme o kojima u poslednjih nekoliko meseci govore ljudi iz svih dijelova ove zemlje i ako se vrate jeftinim trikovima čiji je cilj pridobijanje glasove to čine na vlastiti politički rizik", smatra Incko.

Incko je uveren da su građani BiH "svih nacionalnosti spremni zajedno da rade na izgradnji uspešne budućnosti za sve".

"Oni zahtevaju socijalnu pravdu, manje korupcije, više radnih mesta, bolje obrazovanje i jednake prilike za sve. Normalan život. To bi trebalo da budu pitanja kojima se političari bave u predizbornoj kampanji, umesto što potpiruju strahove", naglasio je visoki predstavnik.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво