Читај ми!

Aprilski sneg u regionu

Veći deo BiH, uključujući i Sarajevo, od jutros je pod snegom koji će, prema najavi meteorologa, padati do petka. Na području Žabljaka već napadalo 25 santimetara snega.

Federalni hidrometeorološki zavod saopštio je da će se narednih dana nastaviti nestabilno vreme, a temperatura će mestimično biti ispod nule, prenosi Beta.

Očekuje se da će sneg do petka padati u višim područjima kao što su Sarajevo, Bugojno, Livno, a u nižim područjima će uglavnom padati kiša.

Od petka će početi otopljavanje, a za vikend će temperatura biti iznad 10 stepeni Celzijusovih, rekao je Ibrahim Smailović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Zbog snega je otežan saobraćaj u većem delu BiH, posebno na deonicama u višim planinskim predelima, gde ugaženog snega na kolovozu ima od dva do pet centimetara.

Iako je zakonska odredba o obaveznom posedovanju zimske opreme na putevima u BiH na snazi još danas, apeluje se na vozače da, u zavisnosti od vremenske situacije, na put ne kreću bez zimske opreme.

Glas Srpske javlja da je na području Romanije i Han Pijeska sneg visok od četiri do šest centimetara, a na području Kneževa i dalje pada. Pojedine delove Banjaluke zahvatilo je nevreme praćeno jakom kišom i gradom.

I u više gradova na severu Crne Gore tokom noći i od jutros takođe je padao sneg. Žabljak, Gusinje, Berane, Plav prekriveni su snežnim pokrivačem.

Na Žabljaku je palo 25 centimetara snega, koji i dalje pada, objavili su tamošnji mediji.

Durmitorski kraj zahvatila je mećava koje nije bilo čitave zime. Mada su se Durmitorci ovog proleća hvalili da u tom kraju niko nije zapamtio zimu bez snega, kao što je bila prethodna, aprilska zima ih ipak nije iznenadila.

U durmitorskom kraju se odavno govori da je jul jedini mesec kada sneg ne pada na tom području.

Aprilski sneg je stada ponovo vratio u štale i torove, iako su ovce pasle čitave zime.

U Hrvatskoj, na Biokovu napadalo je sedam centimetara snega, dok nanosi dostižu i do pola metra.

Petar Babić, dežurni tehničar na odašiljaču HRT-a na Biokovu, kaže da sneg na Biokovu polovinom aprila i nije baš uobičajen, ali da se u prošlosti dešavalo da se ta planina zabeli i u maju, prenela je Hina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара