Orban pobedio na izborima u Mađarskoj

Rezultati na osnovu 47 odsto prebrojanih glasova sa izbora u Mađarskoj, pokazuju da bi vladajuća partija desnog centra Fides premijera Viktora Orbana trebalo da osvoji 134 poslanička mesta, pozicioni levičarski savez 39, a desničarska stranka Jobik 26 mesta u parlamentu, preneo je Rojters.

Prema nešto ranije objavljenim rezultatima ankete po izlasku s glasačkih mesta, Fides je osvojio 48 odsto glasova, opozicioni levičarski savez dobio je 27 odsto, a desničarska stranka Jobik 18 odsto.

Poslanik Fidesa Đerđelj Đuljaš rekao je državnoj televiziji da će ta partija imati većinu u budućem parlamentu.

"Na osnovu razlika među partijama, sada možemo zasigurno da kažemo, da će, prvi put od promene režima, vlada desnog centra imati dva uzastopna mandata", rekao je Đuljaš.

"Za sada još ne vidimo tačne razmere naše izborne pobede, ali je, u svakom slučaju, jasno da će alijansa Fides-Hrišćanske demokrate, imati više od 100 mesta, od 199, u sledećem, manjem parlamentu", naveo je Đuljaš.

Današnji parlamentarni izbori održani su posle ustavnih promena kojim je smanjen broj poslanika, a prvi put je glasanje omogućeno i Mađarima s dvojnim državljanstvom koji žive van matice i mogu da glasaju poštanskim putem.

I pre izbora bilo je gotovo sigurno da će Orbanov Fides osvojiti većinu, uprkos svojoj specifičnoj politici, koja je razgnevila Evropsku uniju i negativno se odrazila na strana ulaganja, a jedino pitanje bilo je da li će zadržati dvotrećinsku većinu koja toj stranci omogućava da menja ustav.

Međutim, mnogi Mađari - naročito na siromašnijem severoistoku zemlje - smatraju da im protekle četiri godine nisu donele poboljšanje kvaliteta života niti zaposlenje.

Levičarska alijansa koju predvodi socijalista Atila Mesterhazi obećala je da će smanjiti cene osnovnih prehrambenih namirnica i povećati mininalnu zaradu, ali ovaj savez ne uživa dovoljnu podršku usled unutrašnjih trvenja oko rukovodećih stranačkih položaja i korupcionaškog skandala.

 

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 07. apr 2014, 00:51) - Djuro [neregistrovani]

Cestitam

Jedini normalan covjek, koji stoji kao vodja jedne zemlje clanice EU, ovo ostalo sve gola prelivoda i poltron. Ja se nadam da ce njegov primjer naci malo veceg utiska u Evropi i da ce ostali drzavni vrhovnici drugih zemalja smoci snagee da slijede njegov gaz.

(nedelja, 06. apr 2014, 22:38) - Pera Kumanovac [neregistrovani]

Madjarska

Nadam se da ce nasi politicari nauciti nesto od gospodina Orbana.Cestitam mu na pobedi i mislim da su madjari izabrali coveka koji pre svega vodi racuna o Madjarskoj a ne o EU i diktata iz Brisela i Vasingtona.

(nedelja, 06. apr 2014, 22:25) - anonymous [neregistrovani]

Pravi izbor

U Mađarskoj, koja je članica EU, na izborima pobeđuje čovek koji je protiv uvođenja sankcija Rusiji, protiv MMF-a i njihovih "aranžmana", protiv briselske birokratije.