Preminuo mitropolit Jovan

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan Pavlović preminuo je danas u Zagrebu.

Smrt mitropolita Jovana potvrdio je za RTV Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj.

Mitropolit Jovan je rođen 22. oktobra 1936. godine u slavonskom selu Medincima, kod Podravske Slatine. Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, a nižu gimnaziju sa malom maturom u Podravskoj Slatini.

Posle toga upisuje se u Bogosloviju "Svetog Save" u manastiru Rakovica, u kojoj kao učenik njene prve posleratne petorazredne generacije, stiče srednjoškolsko obrazovanje, u vremenu od 1951. do 1956. godine.

Na Bogoslovskom fakultetu Srpske pravoslavne crkve u Beogradu diplomirao je 1963, posle čega odlazi na postdiplomske studije u Zapadnu Nemačku.

Odlukom Svetog arhijerejskog sabora, 20. maja 1992. godine izabran je za predsednika Episkopskog saveta Srpske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj, pa je u tom svojstvu potpisao Ugovor sa predsednikom Vlade Ivicom Račanom o odnosima Srpske pravoslavne crkve i Vlade Republike Hrvatske.

Odlukom Svetog arhijerejskog sabora iz 1994. godine proširena je jurisdikcija Eparhije zagrebačko-ljubljanske i na Srbe u Republici Italiji, pa je mitropolit Jovan krajem jula iste godine u Hramu Svetog Spiridona Čudotvorca u Trstu preuzeo dužnost od Konstantina, episkopa srednjoevropskog.

Boravkom u Italiji mitropolit Jovan preuzeo je duhovno staranje u parohijama pored Trsta i Rima i u novoosnovanim parohijama u Vičenci i Milanu.

Mitropolit Jovan bio je poznat kao veliki protivnik nacionalizma u Crkvi i posvećen razvijanju ekumenskog dijaloga s drugim crkvama.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović uputio je večeras saučešće Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj i vernicima Srpske pravoslavne crkve (SPC) povodom smrti mitropolita.

"Imao sam zadovoljstvo i čast poznavati mitropolita Jovana, susretati se s njim u proteklim godinama moga mandata. Želim pre svega da istaknem njegove ljudske vrline: dobronamernost, tolerantnost, razboritost, plemenitost, mudrost i dobrotu", naveo je hrvatski predsednik 

broj komentara 12 pošalji komentar
(petak, 04. apr 2014, 18:19) - anonymous [neregistrovani]

Odg :Metropolit Jovan!

Metropolit je jako cjenjen kako kod Pravoslavlja tako i Katolika!Vjecna mu slava!

(petak, 04. apr 2014, 06:57) - Ирина [neregistrovani]

Вјечнаја памјат

Бог да му душу прости и подари рајска насеља!

(petak, 04. apr 2014, 01:53) - Rade iz Kanade [neregistrovani]

Mitropoliten Jovan

U teskim politickim uslovima u sredini gde je ziveo mudro je vodio duhovni zivot svog pravoslavnog naroda.Bozji pastir Mitropolit Jovan ostaje u trajnoj uspomeni po mudrosti.Vecna mu pamija! Vrata Raja su mu sirom otvorena.

(četvrtak, 03. apr 2014, 21:25) - anonymous [neregistrovani]

Вјечнаја памјат

Нека му душа почива у царству небеском. Слава му

(četvrtak, 03. apr 2014, 20:58) - Zagrepčanin [neregistrovani]

preselio se u vječnost dobri čovjek

"Tvojima se vjernima Gospodine život mijenja, a ne oduzima". Iako sam Katolik, kada god sam prolazio Cvjetnim trgom , ušao bih u divnu crkvu Pravoslavnu, koja je hvala Bogu obnovljena na čast svim vjernicima i svim stanovnicima grada. Često sam bio na ekumenskim susretima i vidio tog skromnog i poniznog slugu Božjega. Izražavam sućut svemu narodu Pravoslavnome, iako za svakog poštenog i razumnog čovjeka, odlazak Gospodina Jovana je gubitak

(četvrtak, 03. apr 2014, 20:08) - anonymous [neregistrovani]

Вјечнаја памјат

Вјечнаја памјат нашем митрополиту.

(četvrtak, 03. apr 2014, 20:06) - anonymous [neregistrovani]

zemljaci

Iz slavonske Podravine bio je i pok. patrijarh Pavle. Nek im je laka crna zemlja i dvori nebeski.

(četvrtak, 03. apr 2014, 19:35) - Благојевић [neregistrovani]

Вечнаја памјат

Покој му души

(četvrtak, 03. apr 2014, 19:11) - Miro Markovic [neregistrovani]

Svi smo mi prolazni, samo je Bog vecan

Neka je laka zemlja ovom vernom sluzi u vinogradu gospodnjem. Cuvao je svoju veru, svoj narod i crkvu onoliko koliko je umeo i mogao. Hvala mu za sve dobro sto je ucinio za svoj narod i neka mu vecni mir u raju nebeskom.

(četvrtak, 03. apr 2014, 18:57) - Mihajlo [neregistrovani]

Vječnaja pamjat

Vječnaja pamjat našem dragom mitropolitu