Читај ми!

Dodik: Povelja UN daje pravo na otcepljenje

Svi imaju pravo na samoopredeljenje do otcepljenja, prema Povelji UN, kao i prema nizu drugih međunarodnih dokumenata, rekao predsednik RS Milorad Dodik, reagujući na tvrdnju Ambasade SAD da Dejtonski sporazum garantuje teritirijalni integitet BiH.

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da, prema Povelji Ujedinjenih nacija (UN), kao i prema nizu drugih međunarodnih dokumenata svi narodi imaju pravo na samoopredeljenje do otcepljenja.

"Na osnovu tog prava, narodi mogu slobodno da odlučuju o svom političkom statusu i da se u punoj meri ekonomski, društveno i kulturno razvijaju", istakao je predsednik RS.

Dodik je naglasio da je pravo naroda na samoopredeljenje do otcepljenja načelo međunarodnog prava prema kome svaka nacija ima pravo da odredi vlastiti i međunarodni politički status bez spoljnog pritiska ili uticaja, prenose banjalučki mediji.

Time je prokomentarisao stav SAD da Ustav i Dejtonski sporazum ne daju pravo nijednom entitetu da se otcepi, koji je u sredu prenela Ambasada SAD u BiH.

Iz ambasade su, naime, saopštili da "ni Dejtonski sporazum, ni Ustav BiH ne daju pravo nijednom entitetu da se otcepi, kao i da su teritorijalni integritet i suverenitet zemlje zagarantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom".

"Retoričke spekulacije o secesiji nisu korisne, a bilo koja aktivnost koja bi vodila u pravcu podele predstavljala bi kršenje Dejtonskog sporazuma", naglašeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD za agenciju Fena.

Ambasada je time reagovala na spekulacije da bi referendum na Krimu o pripajanju Rusiji mogao eventualno da posluži kao presedan za referendum o odvajanju RS iz BiH.

Te optužbe je prošle nedelje izneo bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Pedi Ešdaun koji je rekao da se Rusija direktno meša u unutrašnje stvari ove zemlje podsticanjem secesionističekih tendencija bosanskih Srba.

Dodik je tada odbacio njegove navode, istakavši da "Ruska Federacija na BiH i RS ne vrši nikakav pritisak, osim što zahteva da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum".

Poručio je i da "nikakvi secesionistički planovi ne postoje, osim prava Srpske da se bori za autonomiju", ali je dodao i da će to "da li će RS jednog dana odlučiti da napusti BiH, zavisiti od trenutka i političke volje srpskog naroda i neće biti motivisano nikakvim zahtevima sa strane".

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво