Читај ми!

Josipović: Protivtužba Srbije neće uspeti

Protivtužba Srbije protiv Hrvatske za genocid u akciji "Oluja" neće uspeti, smatra Ivo Josipović. Hrvatska bi trebalo da upozori Beograd da ne može da računa na njenu bezrezervnu podršku u dijalogu o pristupanju EU, kaže HDZ-ov zastupnik Vladimir Šeks.

Predsednik Republike Ivo Josipović rekao je u Karlovcu da protivtužba Srbije protiv Hrvatske za genocid u akciji "Oluja" u avgustu 1995. neće uspeti. HDZ-ov zastupnik Vladimir Šeks smatra da, nakon istupa srpskog pravnog tima u Hagu, Beograd treba upozoriti da ne očekuje bezrezervnu podršku Hrvatske za priključenje EU.

Upitan da prokomentariše napise da se zastupnici Srbije u Međunarodnom sudu pravde u Hagu koriste stavovima njegovog savetnika o nekadašnjem presedniku Hrvatske Franji Tuđmanu "kao separatističkom nacionalisti", Josipović je rekao:

"Hvala lepo, znamo da ta tužba neće uspeti, a to šta oni koriste, to je njihova stvar, od toga nema puno koristi".

Šeks je ocenio da bi Hrvatska, nakon istupa pravnog tima Srbije u tužbi protiv Hrvatske za genocid, trebalo da upozori Beograd da ne može da računa na njenu bezrezervnu podršku u dijalogu o pristupanju EU.

"Nakon ovakvog postupka zvanične politike Srbije, Hrvatska bi trebalo da zatražiti objašnjenje i upozori Srbiju da podrška njenom ulasku u EU nije apsolutno bezrezervna", rekao je Šeks novinarima u Saboru, prenela je agencija Hina.

Šeks je rekao da Srbija, iako tvrdi da početkom devedesetih nije stajala iza JNA, i dalje insistira na optužnicama koje je JNA 1992. podigla protiv hrvatskih državljana, pa i njega lično.

Poslednji dan iznošenja argumentacije po tužbi Srbije protiv Hrvatske, Šeks je ocenio "najlošijim danom" sa "najslabijim, šupljim pseudoargumentima".

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се