Zenica, mudžahedini obučavali policajce

Dvojica egipatskih mudžahedina angažovani 1996. da obučavaju policiju Zeničko-dobojskog kantona. Jedan od njih sada predaje u više islamskih škola i organizuje skupove podrške Muslimanskoj braći ispred egipatske ambasade u Sarajevu.

Policajce Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) obučavala su 1996. godine dvojica mudžahedina iz Egipta - osuđeni terorista Imad el Misri i Abu Mina, otkrio je za Glas Srpske izvor blizak bezbednosnim agencijama.

Prema njegovim rečima, obuku je organizovao poslanik SDA u parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović, u vreme dok je bio ministar unutrašnjih poslova Kantona.

"On ih je lično angažovao. Mehmedovićevu direktnu naredbu o angažovanju El Misrija i Abu Mine, kao instruktora za obuku policajaca MUP-a ZDK, u delo su sproveli tadašnji načelnik Policijske uprave Maglaj Nijaz Softić i komandir stanice Bego Mušić", istakao je izvor Glasa.

Obuka je, dodao je, trajala nekoliko meseci, i sve vreme, do njenog završetka, instruktori su bili El Misri i Abu Mina.

"El Misri je bio šejh, idejni verski vođa odreda "El mudžahid" u BiH. On se još tokom rata u BiH sastajao sa Mehmedovićem, koji je u to vreme bio načelnik Policijske stanice u Tešnju i kasnije načelnik Centra bezbednosti Doboj, sa sedištem u Tešnju", rekao je sagovornik lista.

Napominje da je El Misri u BiH stigao iz Saudijske Arabije za vreme rata, do 1997. godine živeo je u sarajevskoj opštini Novi Grad, zatim u opštini Novo Sarajevo, a od 2000. godine boravi u Gornjoj Bočinji, u opštini Maglaj.

El Misri u BiH i danas javno deluje, piše Glas. Organizuje mitinge podrške egipatskoj opoziciji i radikalnom udruženju Muslimansko bratstvo i protestuje sa Egipćanima pred njihovom ambasadom.

Predaje na Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu, na fakultetima islamskih nauka u Sarajevu i Travniku, i na Islamskoj pedagoškoj akademiji u Zenici.

"Njegova programska knjiga vehabijskog pokreta "Shvatanja koja trebamo ispraviti" objavljena je u jesen 1993. godine u Travniku. Sve ono što je napisao ideološki i religijski je uticalo na to da je došlo do sukoba između Bošnjaka zbog različitih interpretacija islama", istakao je izvor Glasa.

Podsetimo, prema nekim medijima, El Misri je direktno odobrio napad na američku ambasadu u Sarajevu.

Agenti FBI-ja i policijske agencije u BiH sumnjaju da je nekadašnji verski vođa zloglasnog odreda "El mudžahid" bio glavni inspirator napada, u kojem je vehabija Mevlid Jašarević bio samo "izvođač radova", tvrdili su neki izvori.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво