Читај ми!

Završene demonstracije u Sarajevu

Sarajlije ponovo protestovale u centru grada, tražeći ostavku federalne vlade i kantonalnog premijera. Pojedine škole u Sarajevu bile su zatvorne. SDP traži opšte izbore uprkos protivljenju Banjaluke.

Građani koji sedmi dan, nezadovoljni životnim standardom i političkim elitama, ponovo su, na protestu u centru Sarajeva, zatražili ostavku federalne vlade i kantonalnog premijera.

Njihovi zahtevi su isti, a osnovni je ostavka Vlade Federacije BiH i kantonalnih premijera. U pet od 10 kantona, koliko ih je u Federaciji BiH, premijeri su već podneli ostavku, a tuzlanska Skupština je već potvrdila ostavku predsednika kantonalne vlade Seada Čauševića, koji je prvi podneo ostavku, prenose bosanski mediji.

Građani, između ostalog, traže i ukidanje kantona u Federaciji BiH, povećanje penzija, zapošljavanje nezaposlenih i ukidanje rada na crno.

Za razliku od prethodnih dana, zgrada Predsedništva BiH, koja je u petak gorela, zaštićena je metalnom ogradom, a saobraćaj u toj ulici je bio obustavljen.

Inače, tokom protesta u Sarajevu nisu radile pojedine škole.

Za sutra su učesnici demonstracija u Sarajevu najavili održavanje plenuma, a pozvani su svi građani koji nisu članovi političkih stranaka.

Na protestu u Zenici pred zgradom Vlade Zeničko-dobojskog kantona, građani su zahtevali da se Vlada kantona u ostavci odmah zameni ekspertskim timom, a da se najdalje do 1. marta izabere nova kantonalna vanstranačka vlada, što su kantonalni čelnici prihvatili.

Za četvrtak je najavljeno održavanje Plenuma građana ovog kantona na kojem će se dogovoriti o daljim aktivnostima demonstranata. Do daljeg su otkazana sva pojedinačna okupljanja.

U Tuzli, gde je sve počelo prošle nedelje, plenum građana već funkcioniše, i njihovi predstavnici su Kantonalnoj skupštini predali zahteve, koji se tiču preostalih smena i ekonomsko-socijalne situacije, a mirni protesti će trajati do njihovog ispunjenja.

I u Mostaru se tražio odlazak političkih elita. U Bugojnu je Kolegijum opštinskog veća ponudio demonstrantima neka rešenja za njihove zahteve, ali su oni uporni i traže ostavke lokalnih funkcionera.

U Brčkom se okupio deo demonstranata koji je proglasio nevažećim dogovor sinoć postignut između gradonačelnika i dvojice predstavnika demonstranata po kojima bi se svi nesporazumi trebali rešavati u okviru Skupštine Brčko distrikta.

Istovremeno, federalni premijer Nermin Nikšić pozvao je ministra bezbednosti i lidera SBB-a Fahrudina Radončića da podnese ostavku.

Nikšić smatra neodgovornim i nedržavničkim Radončićeve tvrdnje da ministarstvo na čijem je čelu nije imalo nadležnosti da deluje tokom nereda u petak.

U otvorenom pismu dostavljenom medijima, Nikšić podseća da je Ministarstvo bezbednosti po zakonu nadležno i za "organizaciju i usaglašavanje aktivnosti entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova i Distrikta Brčko u ostvarivanju bezbednosnih zadataka u interesu BiH".

Nikšić je Radončića pozvao i da napravi listu pljački u procesu privatizacije ili bilo kojih drugih kriminalnih dela koje, prema njegovom mišljenju, treba da procesuiraju tužilaštva u BiH.

Radončić, međutim, tvrdi da je ideja o raspisivanju vanrednih izbora još jedna obmana "državne mafije".

SDP traži izbore u celoj BiH

U međuvremenu, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, lidera Zlatka Lagumdžije, pripremila je i parlamentu uputila izmene i dopune Izbornog zakona BiH, kojim bi bilo omogućeno održavanje vanrednih izbora, zbog nereda u Federaciji BiH.

Predloženim izmenama i dopunama predviđeno je da u izuzetnim okolnostima u BiH, Parlamentarna skupština može da donese odluku o održavanju vanrednih neposrednih izbora za izbor članova organa vlasti na svim nivoima.

Premijer Nermin Nikšić rekao je da, ako izmene Izbornog zakona ne budu mogle da se usvoje u kratkom roku, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko treba da ih nametne.

Juče je i Vlada Federacije BiH pozvala sve političke subjekte na donošenje odluke o održavanju vanrednih izbora na kojima će građani izabrati vlast u demokratskoj proceduri.

Međutim, predsednik drugog entiteta u BiH, Milorad Dodik rekao je da su protesti u Federaciji BiH politički motivisani i da je neprihvatljiv zahtev za raspisivanje vanrednih izbora na teritoriji cele BiH.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво