Читај ми!

Ostavke u BiH, bomba pred Skenderijom

U Federaciji BiH nastavljeni protesti građana nezadovoljnih životnim standardom i ponašanjem političkih elita. Dve osobe povređene u Sarajevu.

23.00 - Eksplozivna naprava detonirala ispred sale "Skenderija". Nema povređenih, pričinjena materijalna šteta, potvrdila policija u Sarajevu.

20.31 - Ketrin Ešton i Štefan File najavili dolazak sledeće nedelje u Sarajevo.

18.25 - Većina demonstranata u Sarajevu se razišla, ali jedna grupa i dalje protestuje.

16.40 - Dvojica demonstranata lakše povređena u centru Sarajeva, kada je u masu uleteo džip "hamer". Povređeni prebačeni u Hitnu pomoć. Incident prijavljen policiji. Vozač negira da je udario demonstrante.

15.30 - Pregovarači napustili zgradu federalne vlade. Premijer Nermin Nikšić odbio da podnese ostavku i poručio da će predložiti izmenu zakona kojim bi bili omogućeni vanredni parlamentarni izbori.

14.40 - Predstavnici demonstranata ušli u zgradu federalne vlade. Vladi Federacije dali rok do 19 sati da podnese ostavku i najavljuju formiranje komiteta za normalizaciju u koju bi se uključili nestranački lideri.

14.10 - Tuzla: Više od stotinu građana ponovo pred spaljenom zgradom kantonalne vlade uputili poruke protiv korupcije, nezaposlenosti i partokratije u državi.

13.55 - Okupljeni ispred federalne vlade traže od političara da izađu iz zgrade, javlja izveštač RTS-a.

13.10 - Počeli protesti u Sarajevu i Mostaru. Građani u Mostaru pozivani da se ne okupljaju, jer demonstracije nisu prijavljene policiji.

12.30 - U očekivanju novih protesta funkcioneri i svi zaposleni u Predsedništvu BiH napustili zgradu u centru prestonice.

Građani širom Federacije BiH nastavili su proteste nezadovoljni životnim standardom i ponašanjem političkih elita. Demonstranti u Sarajevu zahtevaju ostavku federalne vlade. Mirni protesti u Gračanici, Kalesiji, Lukavcu, Živinicama i Tuzli. Protest u Mostaru je završen, pošto je oko hiljadu okupljenih iznelo svoje zahteve.

Nakon trodnevnih protesta građana premijeri kantonalnih vlada u Zenici, Tuzli i Sarajevu podneli su ostavku. Sinoć je ostavku podneo i premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača.

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović nije spreman da podnese ostavku, dok njegov kolega koji zastupa Hrvate u tročlanom predsedništvu Željko Komšić tvrdi da bi ostavku podneo i da bi za njega to bilo veliko olakšanje.

Inače, u Federaciji BiH ima deset kantona, a građani pored ostalog traže ukidanje kantona i smanjivanje obimne državne administracije.

Vladajuće političke partije, Stranka demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, saopštili su da su "u ovakvoj situaciji vanredni izbori jedina opcija", iako Ustav BiH ne predviđa mogućnost vanrednih izbora.

Kako bi se održali vanredni izbori, najpre se u parlamentu moraju usvojiti amandmani na zakone, kojima bi se omogućilo održavanje prevremenih izbora.

Građani traže ostavku svih vlada, i formiranje vlade eksperata koji nisu stranački opredeljeni.

Demonstranti zahtevaju smanjenje plata i naknada političarima, transparentnost javne potrošnje, usvajanje zakona o poreklu imovine, procesuiranje osumnjičenih za zloupotrebu vlasti.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko rekao je da su se razlozi za proteste "godinama gomilali, ali je nakon rata ljudima mir bio dragocen", da "uzroci postoje već godinama" i da su to socijalne nepravde.

"Sve je više onih čiji je položaj vrlo težak, dok je manjina bogata. Za neke od ovih ljudi narod misli da novac nisu stekli regularnim putem i tu ima posla za tužilaštvo", rekao je Incko Jutarnjem listu.

Protesti u Federaciji započeli su pre nekoliko dana u Tuzli iz, kako se tvrdi, čisto socijalno-ekonomskih razloga, a već sutradan oni su se pretvorili u rušilačke demonstracije u tom gradu, ali i u Bihaću, Mostaru i Sarajevu gde su gorele zgrade lokalnih, federalnih institucija, pa i Predsedništva BiH.

Takođe, proteklih dana održani su skupovi u nekim gradovima u Republici Srpskoj, kao što su Bijeljina, Prijedor i Banjaluka.

Број коментара 60

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво