Peratović: Josipović opstruisao izručenje Perkovića

Predsednik Ivo Josipović direktno odgovoran za odugovlačenje izručenja Josipa Perkovića, tvrdi hrvatski novinar Željko Peratović. Kaže da je Perkovićev sin savetnik u kabinetu hrvatskog predsednika, i da je suludo da sin o svom ocu dobija izveštaje tajnih službi. Peratović tvrdi i da mu je Josip Perković pretio smrću.

Hrvatski novinar istraživač Željko Peratović optužio je predsednika Ivu Josipovića da je direktno odgovoran za odugovlačenje izručenja bivšeg funkconera jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića Nemačkoj.

Peratović je, gostujući u emisiji Hrvatske radio-televizije "Nedeljom u 2", rekao da je Josipović zapravo vršio pritisak na premijera Zorana Milanovića zbog toga što u njegovom kabinetu na poslovima savetnika za bezbednost radi Perkovićev sin Saša.

Smatra da mlađi Perković, koji je bio i savetnik bivšeg predsednika Stjepana Mesića, nikako nije smeo da bude savetnik predsednika Josipovića.

"Naravno da Saša Perković nije odgovoran za dela svoga oca, ali njegov je otac nacionalni problem i suludo je da sin o svom ocu dobija izveštaje tajnih službi", naveo je Peratović, dodavši da su zapravo oni "obojica obaveštajci" i da su sve vreme bili u dobrim odnosima.

Istakao je da mu je Josip Perković pokazivao pištolj, zapretivši mu smrću ukoliko nastavi da piše o njemu.

Upitan čime je Perković zadužio Josipovića da bi on uticao na Milanovića da ne isporuči bivšeg obaveštajca, Peratović kaže da ne zna, ali da zna da su neki ljudi u okruženju predsednika države bili "veoma razočarani" kada ga je on od svog prethodnika Stjepana Mesića preuzeo Sašu Perkovića za savetnika.

"On kao savetnik aktuelnog predsednika (Mesića) nije mogao biti savetnik koji pomaže izbor nekoga ko je kandidat za tu funkciju (Josipovića)", rekao je Peratović.

Ukazao je da su u trenutku promene zakona o evropskom nalogu za hapšenje, tri dana uoči priključenja Hrvatsko EU, Perkovićev advokat Ante Nobilo, zatim ministar pravosuđa Orsat Miljenić i premijer Milanović isticali da je to učinjeno kako bi se zaštitili hrvatski branitelji.

"Analizom tih izjava vidimo da su one bile koordinirane, a Josipović je u svemu tome izigravao arbitra", rekao je Peratović, napomenuvši da nije srećan što je Hrvatska na taj način ušla u EU i da je očekivao otpor, ali od najuticajnije opozicione Hrvatske demokratske zajednice, a ne suprotnog tabora.

Rekao je i da je bio uveren da je hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. Godine nedaleko od Minhena ubila "Arkanova grupa", ali je dodao da sada postoji i ta druga terorija da je to bila "Riječka grupa".

Sa tim će, se kako je rekao, još jednom baviti nemački sud, nakon što je Perković u petak izručen Nemačkoj.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво