But: Zanimljiva ideja o zajedničkim ambasadama

Ideja o zajedničkim ambasadama zemalja regiona zanimljiva, smatra ambasador Slovenije u Srbiji Franci But. Ističe da to može biti rešenje za podelu prostora rezidencija i ambasada bivše SFRJ, u Africi i drugim područjima, koje još uvek nisu podeljene među naslednicama.

Ambasador Slovenije u Srbiji Franci But izjavio je za državnu Slovenačku televiziju da je ideja o zajedničkim ambasadama zemalja regiona zanimljiva, s obzitom na to da postoje rezidencije i ambasade bivše SFRJ u Africi i na nekim drugim područjima, koja još nisu podeljena među zemljama naslednicama.

Kako kaže, podelom prostorija u nepodeljenim rezidencijama bivše SFRJ moglo bi se naći rešenje za problem podele tih zgrada.

Nakon izjave šefa srpske diplomatije Ivana Mrkića da bi takva predstavništva doprinela smanjenju troškova, državna Slovenačka televizija je objavila da Slovenija nije zvanično dobila predlog Srbije o otvaranju zajedničkih ambasada.

Kako je objavila, Srbija je ovo rešenje ponudila svim državama u regionu, o čemu je od slovenačke vlade javno zatražila informaciju i opozicina Slovenačka demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše.

Ministar Mrkić izjavio je ranije da se aktivno razmatra mogućnost otvaranja zajedničkih ambasada sa zemljama regiona.

"Za sada je najbliži dogovor s Makedonijom i Crnom Gorom. Nastavljamo sa planom širenja diplomatsko-konzularne mreže i svima koji su zainteresovani ponudićemo da nam se priključe. To bi smanjilo troškove, ali bi omogućilo i da države regiona budu zastupljenije i vidljivije u mnogim delovima sveta, kao i da lakše udruženo nastupaju", rekao je Mrkić.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво