Читај ми!

Gotovina traži od SAD da ga skinu s "crne liste"

Ante Gotovina tužio je Federalnom sudu SAD Odeljenje za kontrolu strane imovine pri tamošnjem Ministarstvu finansija i zatražio da ga izbrišu sa liste "posebno označenih osoba".

Penzionisani hrvatski general Ante Gotovina, koga je tribunal u Hagu prvo osudio, a potom oslobodio optužbe za zločine u akciji "Oluja", tužio je Federalnom sudu američki Biro za kontrolu strane imovine pri tamošnjem Ministarstvu finansija, zahtevajući da bude skinut s popisa "posebno označenih osoba".

Reč je o popisu fizičkih i pravnih lica, pojedinaca i firmi ili organizacija, koje SAD smatraju teroristima ili kriminalcima, a kojima je u SAD zamrznuta imovina, a američkim državljanima je zabranjeno da sa njima posluju, piše Večernji list.

Haški tribunal najpre je, naime, osudio Gotovinu na 24 godine zatvora zbog zločina počinjenih nad Srbima u vojno-policijskoj akciji "Oluja", avgusta 1995. godine, a potom ga je potpuno oslobodio odgovornosti.

Advokat Luka Mišetić objasnio je da je pokrenuta normalna procedura u SAD za skidanje sa liste zato što više ne postoji pravni osnov da Gotovina bude na toj listi.

"General Gotovina stavljen je na tu listu zato što je predsednik Džordž Buš naredio da sve osobe koje se nalaze pod optužnicom Haškog suda budu pod sankcijama. Pošto to više nije slučaj sa Gotovinom, nema pravnog osnova da i dalje bude na listi", objasnio je Mišetić.

Gotovinu pred američkim sudom zastupaju advokati iz advokatske kancelarije "Paton Bogs", a ovaj slučaj vodi Stefan Diaz Gavin, koji je zastupao generala i u Hagu.

Pozivajući se na pisanje "Korthaus njuz srvisa", Gotovina tvrdi da "da status posebno označene osobe, zbog koje je podvrgnut ekonomskim sankcijama, nije zakonit i već mu je naneo i dalje mu nanosi vevliku štetu". U tom pregledu stoji i da Gotovina tvrdi da mu zvanični i zaposleni u tom birou nisu odgovarali na zahteve da bude skinut s liste.

Inače, na toj listi se nalaze i penzionisani generali Ljubo Ćesić Rojs i Tihomir Blaškić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара