Читај ми!

Pupovcu upućene pretnje smrću

Na adresu poslaničkog kluba SDSS-a stigao imejl sa uvredljivim sadržajem upućenim pripadnicima srpske manjine u Hrvatskoj i sa pretnjama smrću Miloradu Pupovcu. Uzrok pisanja uvredljivih i pretećih pisama je antisrpska atmosfera u Hrvatskoj, ocenio Pupovac.

Poslanički klub Samostalne demokratske srpske stranke u hrvatskom Saboru primio je imejl s uvredama upućenim pripadnicima srpske nacionalne manjine i pretnjama smrću predsedniku poslaničkog kluba i potpredsedniku stranke Miloradu Pupovcu.

Kako se saznaje, poruka sa pretnjom Pupovcu poslata je s adrese koja "sadrži ime i prezime, ali nije potpisana".

"Već nekoliko dana, na ime saborskog poslanika Milorada Pupovca stiže pošta u kojoj se preti i smrću, sa izrazitim govorom mržnje i uvredama upućenim pripadnicima srpske manjinske zajednice", saopštio je ovaj poslanički klub, a prenosi agencija Hina.

Pupovac je potvrdio da je primio preteće pismo, što je prijavljeno policiji. "U poslednje vreme primili smo veći broj uvredljivih pisama nego inače, a ovog puta pismo je sadržalo i pretnju smrću", rekao je Pupovac u telefonskoj izjavi za Hinu.

Dodao je da i pored toga neće tražiti policijsku zaštitu. "Ovo je moj grad i želim normalno da živim sa svojim sugrađanima", rekao je Pupovac.

Uzrok povećanog broja uvredljivih i pretećih pisama vidi u "antimanjinskoj i antisrpskoj atmosferi u Hrvatskoj, zbog koje raste broj ljudi koji smatraju da mogu sebi da dopuste takve stvari".

Pupovac nije želeo da precizira ko širi takvu atmosferu, ali je rekao da se "lako može videti ko to radi u pogledu ćirilice i manjinskih prava".

"Zagovornici toga su vrlo glasni i primetni u javnosti. Ne želim da ih imenujem, ali činjenica je da, nažalost, u poslednje vreme primamo znatno više takvih pisama", rekao je Pupovac.

Naglasio je i da je uvredljiva pisma ranije dobijao na privatnu adresu i adresu na Filozofskom fakultetu, a da je ovo prvi put da mu pretnje i uvrede stižu u Sabor.

Kako podseća Hina, pismo uvredljivog i vulgarnog sadržaja nedavno je dobio i predsednik Kluba nacionalnih manjina, zastupnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić, a to pismo pred saborskim plenumom pročitao je upravo Pupovac.

Inače, danas je Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, organizacija koja se bori protiv ćirilice, saopštio da je do sada prebrojao više od 650.000 prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma o izmeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи