Hrvatska, 650 hiljada protiv ćirilice

Za dve nedelje prikupljeno 650.000 potpisa za referendum o upotrebi manjinskog jezika i pisma u Hrvatskoj, što je dovoljno za raspisivanje referenduma. Predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko usprotivio se održavanju referenduma.

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara je za dve nedelje prikupio 650.000 potpisa za referendum o upotrebi manjinskog jezika i pisma, što je dovoljan broj za raspisivanje referenduma, prenosi Večernji list.

U Štabu ističu da to nije konačna brojka, jer u četiri županije prebrojavanje još traje, pa će se konačan broj prikupljenih potpisa znati za nekoliko dana.

Najviše je prikupljeno u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, a kako se navodi, najmanji uspeh bio je u Istarskoj županiji, što je, kako su objasnili u Štabu, i očekivano "s obzirom na opstrukcije u nekim gradovima".

Neslužbeno, u samom Vukovaru prikupljeno je oko 18.000 potpisa, a u Vukovarsko-sremskoj županiji oko 48.000.

Komentarišući izjave premijera Zorana Milanovića da će promene Ustava onemogućiti sprovođenje referenduma, u Štabu kažu da bi to moglo dovesti do ustavne krize, jer, kako ističu, premijer nema pravo da prejudicira odluke Ustavnog suda, a pretpostavljaju da će odluka biti u njihovu korist.

Zakonski rok za predaju prikupljenih potpisa je tri nedelje nakon završetka prikupljanja, dakle od 1. decembra. U Štabu, međutim, kažu da će to biti urađeno i mnogo ranije.

Konačnu odluku o raspisivanju referenduma o ćirilici donosi Sabor.

Političari protiv smanjivanja prava manjina

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac rekao je da je očekivao i veći broj potpisa s obzirom "na razmere kampanje koja se vodi protiv ćirilice i Srba u Hrvatskoj", prenosi portal 24 sata.

Tehnički, predlog za raspisivanje referenduma, pošto inicijatori prikupljene potpise predaju Saboru, treba da dođe pred Odbor za Ustav na raspravu.

Predsednik Odbora Peđa Grbin iz vladajuće Socijaldemokratske partije rekao je da će se broj prikupljenih potpisa utvrditi tek kada kutije s njima stignu u Sabor.

"Mislim da se iz aviona jasno vidi da se radi o nedopuštenom pitanju jer se njime narušavaju prava koja manjine moraju imati, ne samo po Ustavu, nego i prema međunarodnim aktima koje je Hrvatska prihvatila", rekao je Grbin.

U ime laburista, Dragutin Lesar kaže da je "svima jasno da sadržaj referendumskog pitanja nije vezan samo za Vukovar i samu ćirilicu".

"Davati prava jednoj manjini tek kad postane većina jeste zaista upitno i svoj stav ćemo izneti posle konsultacija s ustavnopravnim stručnjacima", rekao je Lesar i dodao da su na potezu Sabor i Ustavni sud.

Nezavisna poslanica Jadranka Kosor napominje da je Sabor taj koji će odlučiti da li treba raspisati referendum, ali i da to telo treba da iskoristi svoje pravo i pošalje taj predlog Ustavnom sudu na ocenu.

Goran Beus Rihemberg iz Hrvatske narodne stranke tvrdi da nema nikakvog pritiska na Ustavni sud.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара