Читај ми!

Hrvati o braku, iznenađenje ili razočaranje

Referendum o braku na kojem su se građani Hrvatske izjasnili da se u Ustav unese odredba da je brak zajednica muškarca i žene, podelio je javnost, ali ujedinio medijsku scenu. Državni vrh glasao je "protiv". Za hrvatskog predsednika Ivu Josipovića, rezultati referenduma nisu iznenađenje, ali jesu razočaranje.

Posle referenduma na kome su se hrvatski građani izjasnili da se u Ustav unese odredba da je brak zajednica muškarca i žene, pokrenuta je nezapamćena polemika u javnosti. S druge strane, inicijativa "U ime porodice", koja je zatražila definiciju braka kao zajednice muškarca i žene, medijski je blokirana, jer su pojedinim medijskim kućama zabranili da izveštavaju iz njihovog štaba.

Referendum o braku podelio je javnost, ali ujedinio medijsku scenu. Zbog toga, novinarski izveštaji stigli su samo iz jednog štaba.

Marina Škrabalo iz Građanske inicijative "Građani glasaju protiv" rekla je da odnos između dve trećine koji su glasali "za" i 13 "protiv" najviše govori o tome da u Hrvatskoj jedino verske zajednice sprovode "odgoj za vrednosti".

Hrvatski mediji prenose da je inicijativi "U ime porodice" uspelo ono što nikome nije - da ujedini novinare, ali i da ih u tome podrže političari, bez obzira na to kojoj stranci pripadaju.

Državni vrh glasao je "protiv". Za hrvatskog predsednika, rezultati referenduma nisu iznenađenje, ali jesu razočaranje.

"Želim i očekujem da rezultati ne budu razlog novih podela u našem društvu", rekao je predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić kaže da je sigurna da i među onima što su glasali "za" ima i onih koji - kada bi ih pitali da li ste za to da se nekim sugrađanima oduzme sloboda, da se diskriminišu - ne bi rekli "da".

Nova rečenica u Ustavu neće dati prostora diskriminaciji, ocenjuje opozicioni HDZ, koji je podržao referendumsko pitanje.

"Naši prijatelji, komšije, kolege, rodbina drugačijih opredeljenja ne treba da se brinu, njihova ljudska prava moraju biti zaštićena i mi ćemo se prvi truditi da oni budu zaštićeni", rekao je Željko Reiner iz HDZ-a.

U referendumskoj klimi - Štab za odbranu Vukovara saopštava da je prikupio potpise za referendum o ćirilici. Dok iz hrvatske vlade poručuju da taj referendum neće proći, iz Brisela Tanjug prenosi objašnjenje da Unija nema mehanizme da interveniše u nekom od tih slučajeva.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи