Читај ми!

Josipović: Rezultat referenduma prevaga tradicije

Nismo preko noći postali netolerantno društvo, za rezultat referenduma o braku prevagnuo je osećaj tradicionalnosti, ocenio Ivo Josipović.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da odluka većine glasača da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene ne znači da je društvo preko noći postalo netolerantno.

"Nikako ne bih pristao na kvalifikaciju da su svi oni koji su glasali 'za' netolerantni, fašistoidni ili građani koji ne trpe druge. Rekao bih da je možda prevagnula tradicija i osećaj tradicionalnosti", rekao je Josipović, koji je bio protiv ustavne definicije braka.

On je, kako prenose mediji, ocenio da treba krenuti u rešavanje stvarnih problema poput siromaštva, besperspektivnosti i nezaposlenosti, jer su "siromaštvo i besperspektivnost najbolja podloga za različite ekstremiste".

Ponovio je u izjavi novinarima da treba poštovati rezultate referenduma i izrazio nadu da njegovi rezultati neće produbiti podelu u zemlji i podstaći one koji nisu skloni toleranciji.

O mogućem tzv. referendumu o ćirlici, hrvatski predsednik je naglasio da referendum koji bi ograničavao prava manjina ne bi bio dobar, ali da treba pričekati da se proveri da li je prikupljeno dovoljno potpisa.

Na nedeljnom referendumu, 65,87 odsto građana podržalo je unošenje u Ustav definicije braka kao životne zajednice muškarca i žene, dok ih je 33,51 odsto bilo protiv. Pravo glasa imalo je 3,8 miliona birača, ali je na birališta izašlo svega njih oko 38 odsto.

Referendum o braku je raspisan na osnovu oko 750.000 potpisa koje je prikupila izrazito konzervativna građanska inicijativa "U ime obitelji", uz podršku Katoličke crkve u Hrvatskoj i desno orjentisanih političkih stranaka.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара