Читај ми!

Dovoljno potpisa za referendum o ćirilici?

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara procenjuje da je sakupljeno dovoljno potpisa za referendum o zabrani ćirilice. U ponoć je istekao rok da se prikupi neophodnih 450.000 potpisa. Premijer Zoran Milanović poručuje da će se njegova vlada svim pravnim sredstvima suprotstaviti mogućem održavanju referenduma.

U ponoć je istekao rok za prikupljanje potpisa građana Hrvatske za referendum o zabrani ćirilice u Vukovaru, a tzv. Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, koji je tu inicijativu pokrenuo, procenio je da je prikupljen dovoljan broj potpisa.

"Prema gruboj proceni, ali zaista gruboj, mislim da smo prikupili dovoljan broj glasova, čak možda i 10 odsto više od potrebnog", izjavio je za Hinu Vlado Iljkić, koji je u Štabu zadužen za pravna pitanja.

Iljkić je rekao da je na većini biračkih mesta prikupljanje potpisa završeno tokom večeri, a da se to do ponoći činilo na mestima u blizini kojih traju kulturni ili drugi događaji koji okupljaju veći broj građana.

Za raspisivanje referenduma, neophodno je da se prikupi više od 450.000 potpisa.

Prikupljanje potpisa počelo je 17. novembra, na oko 2.000 mesta, u čemu je pomagalo oko 5.000 volontera.

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara traži raspisivanje referenduma kako bi se izmenio član 12. Ustavnog zakona o pravim nacionalnih manjina koji reguliše prava nacionalnih manjina na ravnopravnu upotrebu jezika i pisma.

Štab traži da to pravo nacionalna manjina ostvaruje kada njeni pripadnici čine najmanje polovinu stanovnika jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa, a ne 30 posto, kako je regulisano Ustavnim zakonom.

Pri tom se pozivaju na evropsku okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina, koja svakoj državi prepušta da to pitanje uredi sopstvenim zakonodavstvom i tvrde da se tim činom ne umanjuju prava nijedne manjine.

Predsednici hrvatske države i vlade, Ivo Josipović i Zoran Milanović, ranije juče izrazili su uverenje da inicijativa o referendumu o zabrani ćirilice u Vukovaru neće uspeti, ističući da bi to, u suprotnom, bila katastrofa za hrvatsku demokratiju.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво