Josipović: Referendum o ćirilici neće proći

Inicijativa o održavanju referenduma o zabrani ćirilice neće proći, jer bi u suprotnom to bila katastrofa za hrvatsku demokratiju, uveren je hrvatski predsednik Ivo Josipović.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović, koji se na referendumu izjasnio protiv braka kao isključive zajednice muškarca i žene, izrazio je očekivanja da neće proći inicijativa o održavanju referenduma o zabrani ćirilice.

"Lično se nadam se da za takav referendum neće biti prikupljeno dovoljno potpisa. U suprotnom, bila bi to katastrofa za hrvatsku demokratiju. Takođe, uveren sam da bi takav referendum bio nedopustiv. Ali, konačna je odluka na Ustavnom sudu", naveo je hrvatski predsednik u intervjuu zagrebačkom Jutarnjem listu.

On je ocenio da se kroz referendume u Hrvatskoj žele implementirati politički stavovi krajnje desnice, sve do diskriminacije manjina. U slučaju ćirilice, dodaje, želja je da se diskriminiše srpska zajednica u Hrvatskoj.

"Želi se promena političke slika države i otvaranje puta destabilizaciji sadašnje vlade levog centra. Želja opozicije je da destabilizuje vlast i da je zameni, sasvim je legitimna do granice koja je određena civilizacijskim i evropskim kriterijumima nediskriminacije, zaštite ljudskih prava i sloboda i osnovnih ustavnih vrednosti“, rekao je Josipović koji veruje da bi referendum o ćirilici prešao tu granicu.

Ocenivši referendum zaista demokratskim mehanizmom odlučivanja građana koji je u Hrvatskoj do sada bio zapušten, Josipović je odgovarajući na pitanje da li je "buđenje referendumskih pokreta" u toj državi popločati put u političku i civilizaciju regresiju, rekao da očekuje da će referenduma u budućnosti biti sve više, što je, kako je ocenio, dobro i demokratski.

Sve to, kako je rekao, naravno, pod uslovom da se stvori odgovarajući pravni okvir koji će onemogućiti zloupotrebe i neće dezavuisati parlamentarnu demokratiju.

Govoreći o žestokoj kampanji uoči današnjeg referenduma o braku, hrvatski predsednik kaže da je to „možda i zato što nisu iskorišćena sva pravna sredstva kako bi se preispitala potreba ovakvog referenduma.

"Osim toga, očito je da su ga neki na desnoj strani političkog spektra smatrali dobrom prilikom za pokazivanje kako je narod, navodno, protiv vlade. Naravno, referendum nema puno veze s odnosom građana prema vladi. Imam mnoge prijatelje desne ideologije koji će glasati “protiv”, kao i levičare koji će biti "za". Zasigurno, i kriza deluje na radikalizaciju stavova u društvu", naveo je Josipović.

Upitan da li je vlada propustila da pravovremeno donese zakon i uredi pitanje istopolnih zajednica i tako olakša život pripadnicima gej populacije, Josipović tvrdi da je vlada pripremila nacrt zakona koji će, kako se nada, uskoro biti usvojen.

"Na zadovoljstvo gej populacije, ali i svih nas koji želimo punu ravnopravnost svih naših građana. Podržavam donošenje zakona koji će na moderan i nediskriminatoran način urediti status istospolnih zajednica i njihove pravne učinke u najvećoj mogućoj meri izjednačiti s onima koje ima brak. Važno je znati da je, bez obzira na ishod referenduma, na dužu stazu, proces izjednačavanja u pravima i obvezama osoba koje žive u životnoj zajednici, bez obzira kako je zvali, nezaustavljiv", rekao je Josipović.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво