Читај ми!

Stožer traži dijalog Hrvatske sa Srbima

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara traži pomoć hrvatske Vlade da pitanje ćirilice reše dijalogom sa Srbima.

Nakon višemesečnih incidentnih protivljenja, uništavanja dvojezičnih tabli u Vukovaru, što je kulminiralo onemogućavanjem hrvatskog državnog vrha da učestvuje u Koloni sećanja u tom gradu, veterani okupljeni oko takozvanog Stožera (štaba) za obranu hrvatskog Vukovara traže pomoć Vlade da pitanje ćirilice reše dijalogom sa Srbima.

Promena stava i zahev Vladi da im pomogne u pregovorima sa pripadnicima srpske manjine dolazi i nakon sedmodnevnog prikupljanja potpisa za raspisivanja referenduma kojim bi cenzus pripadnika manjina s pravom na upotrebu jezika i pisma bio povećan sa sadašnjih 30 na 50 odsto.

"Stožer poštuje sve nacionalne manjine u Vukovaru i ne želi da umanji prava ni jedne od njih", poručili su na konferenciji za novinare na kojoj su govorili o prikupljanju potpisa za referendum o promeni zakonske regulative, preneli su hrvatski mediji.

Ova promena stava dela vukovarskih veterana došla je i nakon što je Ministarstvo Uprave odlučilo da, na inicijativu predstavnika srpske manjine, onemogući realizaciju Statuta Grada koji je nedavno izmenjen pod njihovim i pritiskom opozicione HDZ.

"Evropska okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina ne određuje udeo koji pripadnici nacionalne manjine moraju činiti u ukupnom stanovništvu da bi imali pravo na jezik i pismo, nego se svakoj državi prepušta da to uredi svojim zakonodavstvom", rekao je Vlado Iljkić, zadužen u "Stožeru" za pravna pitanja.

Ocenio je da je u Vukovaru problem to što je "na kalupu napravljena jedna cipela, pa kome paše, paše". Iljkić smatra i da kruta primena zakona nikada nije dobra.

"Mislim da ovaj problem koji imamo u Vukovaru možemo razrešiti u razgovorima s nacionalnim manjina i pozivam Vladu da nam u tom smislu pomogne", poručio Iljkić.

Poziv na dijalog uz pomoć Vlade došao je i nakon što su predstavnici veterana u dva navrata o promeni Ustavnog zakona o pravima manjina razgovarali sa premijerom Zoranom Milanovićem koji se žestoko tome protivi.

Iljkić je pozvao premijera da sluša manjine sa kojima, kako kaže, žive u dobrim odnosima, ali i one koje imaju svoje predstavnike koji se silno trude da se odnosi dodatno poboljšaju i istakao da se to prvenstveno odnosi na srpske zajednice.

Predsednik Ivo Josipovć je drugačijeg mišljenja. On smatra da je do sprovođenja Zakona o pravima nacionalnih manjina trebalo da dođe uz široki dijalog svih zainteresovanih strana.

Josipović je juče, u intervjuu zagrebačkkom Večernjem listu, rekao da ćirilica nije "simbol zločina".

"Ako kažemo da je ćirilica simbol zločina, onda svi koji njome pišu imaju etiketu zločinca. A to jednostavno nije tako", istakao hrvatski predsednik.

Govoreći o prikupljanju potpisa za iniciranje raspisivanja referenduma o ćirilici, Snežana Patko je rekla da još nije prikupljen dovoljan broj, a da prikupljanje navodno ide dobro.

Patko se, međutim, požalila da na određenim mestima, na kojima se prikupljaju potpisi, očekivano dolazi do provokacija.

Priznala je da u Istarskoj županiji, na primer, neki gradovi i opštine ne daju saglasnost za postavljanje štandova za prikupljanje potpisa.

Tvrdi i da je svoje potpise za raspisivanje referendum dalo i 80 građana srpske nacionalnosti.

Za pokretanje inicijative o održavanju referenduma potrebno je da se prikupi 450.000 građanskih potpisa.

Tokom prikupljanja potpisa bilo je paljenja štandova i trasparenata "ne neofašizmu" koji su građani nosili na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи