Читај ми!

Šimunićevo skanidanje nije krivično delo

Policija nije utvrdila elemente krivičnog dela u slučaju ustaškog skandiranja hrvatskog fubalera Josipa Šimunića. Fudbaler Dinama negira politički kontekst poruke "Za dom spremni". Još bez reakcije hrvatskog državnog vrha i fudbalskog saveza. Javnost i svetski mediji zgroženi Šimunićevim ponašanjem.

Dan posle incidenta na Maksimiru, kada je hrvatski reprezentativac Josip Šimunić plasman za Svetsko prvenstvo proslavio skandirajući ustaški pozdrav "Za dom spremni", policija saopštava da nije utvrdila elemente krivičnog dela i o tome je izveštaj dostavila opštinskom tužilaštvu.

Iako je posle utakmice, kako prenose mediji, komentarisao da je to oduvek želeo da uradi i da bi oni kojima smetaju povici mogli da prouče istoriju, dan kasnije, na sajtu Dinama objavljeno je objašnjenje da je Šimunić odrastao van Hrvatske, pa mu je asocijacija za dom - ljubav.

"Ako je bilo ko shvatio moje uzvike drukčije, negativno, ovim putem negiram bilo kakav politički kontekst svoje izjave koja je bila vođena isključivo mojom ljubavlju prema mom narodu i domovini, a ne mržnjom i destrukcijom", naveo je Šimunić u tekstu objavljenom na sajtu zagrebačkog kluba.

Hrvatski fudbalski savez ne reaguje, ali je javnost oštra u osudama. Prvi, na društvenim mrežama, ministar sporta i obrazovanja Željko Jovanović.

"E, moj Šimuniću, tebi treba lekcija iz istorije. Ako želiš lično ću ti pomoći da dobiješ dobrog profesora istorije i shvatiš kakav je poklič 'Za dom spremni'", napisao je Jovanović na Fejsbuku.

Reakciju nadležnih u Hrvatskoj ranije danas su zatražili predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac, ali i Koalicija udruženja izbeglica koja smatra da je hrvatski reprezentativac uvredio čitav srpski, jevrejski i romski narod.

"Koalicija Udruženja izbeglica zahteva da sve relevantne hrvatske institucije javno osude fašistički čin Josipa Šimunića, jer predstavlja govor mržnje prema Srbima, Jevrejima i Romima", istakao je predsednik Kolacije Miodrag Linta.

Reakcije sadašnjeg državnog vrha nema, ali ima bivšeg. Bivša premijerka Jadranka Kosor kaže da je rekla da je Šimunićevo delo štetno.

"Zbog tragedije i užasa koji su se dogodili za vreme NDH mi Hrvati smo, nažalost, dužni neprekidno da se opravdavamo i neprekidno govorimo o tome. Ovakav čin je užasno štetan, on je u krajnjoj liniji primitivan", zaključuje Kosorova.

Svetski mediji osuđuju ponašanje hrvatskog fudbalera. Američka agencija Asošiejted pres navodi da je slavlje Hrvata umrljano pronacističkim skandiranjem navijača i igrača. Nemački Špigl ističe da je Šimunić razljutio hrvatsku naciju, jer je slavio ustaškim pozdravom i fašističkom parolom.

Inače, "Za dom spremni" deo je parola ustaških režima tokom Drugog svetskog rata, kada je u koncentracionim logorima pobijeno stotine hiljada ljudi, uglavnom Srba, Jevreja i Roma.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво