Generalni štrajk u Grčkoj

Grčka blokirana generalnim štajkom, koji su sazvali najveći sindikati zbog očekivanja da će međunarodni kreditori nametnuti dodatno smanjenje plata i penzija, kao uslov za novu tranšu pomoći.

Škole su zatvorene, javni saobraćaj poremećen, a mnogi letovi su otkazani širom Grčke, jer je u toku 24-oročasovni generalni štrajk zbog mera štednje koje su zemlji nametnuli strani kreditori.

Štrajk su sazvali najveći privatni i državni sindikati u zemlji iz protesta zbog mera štednje koje traži takozvana trojka stranih kreditora - Međunarodni monetarni fond, Evropska centralna banka i Evropska komisija - da bi nastavili da pružaju pomoć Grčkoj, neophodnu da izađe iz dužničke krize.

Štrajku su se pridružili profesori, doktori i zaposleni u gradskim službama, železnici, gradskom saobraćaju.

Poremećen je javni saobraćaj, zaustavljen saobraćaj trajekata i vozova, zatvorene su državne škole, a državne bolnice i hitne zdravstvene službe rade sa smanjenim brojem osoblja.

Desetine letova je otkazano ili odloženo zbog najave kontrolora leta da će u podne obustaviti rad na tri sata u znak podrške sindikalnoj akciji.

Glavni protest u Atini otkazan je zbog jakih pljuskova, mada se oko 4.000 članova sindikata povezanog sa komunističkom partijom PAME okupilo na centralnom atinskom trgu Sintagma, prenela je agencija AFP.

Takođe, ispred kancelarija sindikata privatnog sektora okupilo se oko 1.000 demonstranata.

Protest zbog vladinih mera štednje održan je i u Solunu, drugom po veličini grčkom gradu, na kome je učestvovalo oko 10.000 demonstranata, prema procenama policije.

Inspektori "trojke" se upravo nalaze u Grčkoj i s vladom pregovaraju o veličini predviđenog budžetskog deficita za 2014. godinu, oko kojeg se ne slažu.

Sindikati strahuju da bi strani kreditori mogli da nametnu nova smanjenja plata i penzija, kako bi Vlada ispunila uslove za dalje dobijanje strane pomoći.

Grčka je u šestoj godini recesije i više rundi štednje su pritisle građane i podigle nezaposlenost na rekordno visoki nivo, od preko 27 odsto.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи