Читај ми!

Podgorica, policija odbranila Paradu ponosa

Paradu ponosa u Podgorici obeležili sukobi policije i protivnika Prajda. Na kamenice i petarde policija uzvratila suzavcem i pendrecima. Povređeno dvadesetak policajaca, od kojih jedan teže, i nekoliko protivnika parade. Privedeno je 60 ljudi. Paradu obezbeđivalo oko 2.000 policajaca.

U Podgorici je održana prva Parada ponosa, pod sloganom "Crna Gora ponosno", a oko 200 učesnika obezbeđuje oko 2.000 policajaca.

Na početku Parade, u Podgorici se policija sukobila sa oko 150 protivnika gej parade, koji su pokušali da uđu u deo grada gde je održana ta manifestacija.

Policija je upotrebila pendreke i suzavac da bi rasterala protivnike Parade ponosa, a oni su uzvratili petardama i kamenicama. Zonu sukoba nadletao je i policijski helikopter.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević izjavio je da je policija profesionalno postupila, ističući da neće biti kompromisa prema onima koji su prekršili zakon.

U sukobima je povređeno je 20 policajaca, a privedeno je 60 protivnika gej povorke.

"Profesionalno i zakonito postupanje policije tokom održavanja Povorke ponosa prilika je da izrazim zahvalnost svim njenim pripadnicima, koji su učestvovali u obezbeđivanju današnjeg događaja", rekao je Konjević.

Konjević je zahvalio i građanima Podgorice koji su, kako je naveo, izrazili visok stepen tolerancije prema učesnicima Povorke ponosa i time pokazali razumevanje i uvažavanje različitosti, čime su dali veliki doprinos da skup protekne u bezbednoj atmosferi.

Prema rečima direktora Urgentnog bloka Kliničkog centra Crne Gore Vladimir Dobričanin, jedan policajac ima teže telesne povrede, dok su ostali primljeni sa lakšim povredama i pušteni su na kućno lečenje.

Jake policijske snage blokirale su šire gradsko jezgro Podgorice, a od ranih jutarnjih sati je blokiran za saobraćaj i širi centar grada.

Jedan od organizatora parade Danijel Kalezić čestitao je mirno okupljanje, uz nadu da će "sve mere i strategiju zajednički rešavati, sa građanima".

Organizatori parade poručili su da su trud isplatio, jer su članovi LGBT zajednice postali vidljivi za Crnu Goru, javio je reporter RTS-a.

Osvojili smo centralnu gradsku ulicu, osvojićemo i ostale do potpune slobode, naveli su oranizatori nakon šetnje od Kraljevskog parka do zgrade vlade.

Oni su se zahvalili na podršci pripadnicima LGBT zajednice iz Beograda i Budimpešte, kao i holandskoj ambasadi.

Učesnici Parade ponosa evakuisani su policijskim maricama iz centra grada, jer nije mogao drugačije da im se obezbedi siguran izlaz iz zone u kojoj je održana parada.

Naredna Parada ponosa u Podgorici najavljena za jun naredne godine. 

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, koji je na Paradi predstavljao vladu, rekao je da je svima zagarantovana sloboda okupljanja bez obzira na grupe pripadanja.

"Građani su pokazali visok stepen demokratije, toleracije i ovo mirno okupljanje je garant da će LGBT populacija biti zaštićena u potpunosti jer Crna Gora neće dozvoliti da se ijedan građanin oseti manje vrednim ili nezaštićenim", poručio je Numanović, prenose Vijesti.

Vlada Crne Gore dala je političku podršku održavanju Parade ponosa i ohrabrila resorno ministarstvo da preduzme sve mere iz svoje nadležnosti kako bi na dan održavanja skupa bio očuvan red i mir.

Policija je uoči Parade poručila da će učiniti sve da zaštiti učesnike prajda.

Crkva se protivi održavanju Parade ponosa, ali je iz Mitropolije crnogorsko-primorske  saopšteno da ranije upućeno pismo mitropolita Amfilohija nije i ne sme biti shvaćeno kao poziv na bilo kakvo nasilje protiv bilo koga, već kao poziv na razum, mir, bratsku ljubav i slogu.

Dan uoči održavanja "Montenegro prajda" u glavnom gradu Crne Gore napadnut je istaknuti član LGBT zajednice. Kao i u sličnim incidentima prethodnih nedelja i ovoga puta napadači su bili maloletnici.

Takođe maloletni M. V. iz Podgorice završio je u Kliničkom centru Crne Gore sa opekotinama kada se zapalila materija dok je pokušavao da napravi eksplozivnu napravu, koju bi aktivirao na današnjoj Paradi ponosa.

Kako prenose podgorički mediji, M. V. je, prema uputstvu sa interneta, pokušao da napravi eksplozivnu napravu, koju je nameravao da baci na učesnike prve Parade ponosa u Podgorici, ali se "probna" naprava zapalila i nanela mu opekotine po telu.

Inače, prva Parada ponosa u Crnoj Gori održana je u julu u Budvi, a manifestacija je protekla u znaku žestokih sukoba policije i protivnika gej parade.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара