Читај ми!

Josipović o poseti Beogradu

Hrvatska snažno podržava proširenje EU na sve zemlje jugoistočne Evrope, pa će jedna od poruka hrvatskog predsednika u Beogradu biti i podrška Srbiji na njenom evropskom putu, ističu u kabinetu Ive Josipovića. Međusobne tužbe za genocid neće biti tema razgovora.

Razvijanje dobrosusedskih odnosa i stabilizacija regiona glavna su svrha predstojeće posete hrvatskog ppredsednika Ive Josipovića Beogradu, jer Hrvatska smatra da je u njenom interesu da svi u regionu prihvate evropske standarde, rečeno je agenciji Beta u kabinetu hrvatskog predsednika.

Iako se očekuje da će tema međusobnih tužbi za genocid koje su dve države jedna protiv drguge podnele pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu biti prisutna tokom posete Srbiji, posebno posle poslednjih informacija da Hrvatska neće odustati od tužbe, u Josipovićevom kabinetu ističu da predsednici nisu nadležni za tužbe, već da su sve odluke na vladama dve zemlje.

"Hrvatska i posle ulaska u Evropsku uniju snažno podržava proširenje EU na sve zemlje jugoistočne Evrope, pa će jedna od poruka hrvatskog predsednika u Beogradu biti i podrška Srbiji na njenom evropskom putu", ističu u kabinetu predsednika Hrvatske.

Teme prvog zvaničnog susreta Josipovića i Nikolića biće međusobni odnosi dve države, a sigurno, kako ističu u Josipovićevom kabinetu, i pitanje nestalih budući da hrvatski predsednik uvek naglašava da je to važno humanitarno pitanje kako bi se moglo ići dalje.

Predsednici će razgovarati i o jačanju ekonomskih odnosa, jer je Srbija za Hrvatsku važno tržište.

Uz to, drugog dana Josipovićeve posete Srbiji, u četvrtak, predsednicima će se pridružiti i predstavnici najvećih hrvatskih firmi "Atlantik grupe", "Agrokora" i "Adris grupe", kažu u kabinetu hrvatskog predsednika.

Uz Nikolića, predsednik Hrvatske susrešće se u Beogradu i s premijerom Srbije, predsednikom Skupštine, a obratiće se i poslanicima. Takođe će razgovarati i sa predstavnicima izbegličkih udruženja.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара