Za Vikipediju spremni

Desničari "preuzeli" kontrolu nad hrvatskom Vikipedijom, pa se tamo može pročitati da je Ante Pavelić poboljšao status Srba, kao i da je "empirijski" utvrđeno da je u Jasenovcu ubijena 481 osoba. Partizani su počinili tri puta više zločina od ustaša, navodi hrvatska Vikipedija.

Hrvatska verzija Vikipedije izazvala je pravu dramu tvrdnjama da "NDH nije bila totalitarna država, kao i da su žrtve u Jasenovcu pobili partizani".

"Ustaški pokret nije bio svesno desno-radikalan, rasistički i totalitaran, za pojavu ustaške ikonografije u modernoj Hrvatskoj krivi su masoni, antifašizam je ograničavanje svih osnovnih ljudskih sloboda, partizanskih zločina bilo je triput više nego ustaških, a u Hrvatskoj se redovno organizuju antifašističko-četničke proslave na račun poreskih obveznika, može se pročitati na hrvatskoj verziji Vikipedije", navodi Jutarnji list.

Taj list navodi da je očigledno da postoje radikalno-desno orijentisani administratori koji propagiraju takav sadržaj, kao i da neki od saradnika ne uspevaju da proguraju svoju istinu, jer im se zabranjuje uređivanje i blokiraju nalozi.

Nedavno je na "Fejsbuku" otvorena stranica pod nazivom "Razotkrivanje sramotne hr. Vikipedije", a tu stranicu, koji je pokrenuo jedan od "blokiranih", podržalo više od hiljadu korisnika.

"Pokušaćemo da razotkrijemo mračnu stranu hrvatske Vikipedije. To je jedan nacionalistički ostrašćen projekat, koji nudi samo pristrasna gledišta, koji naočigled svih revidira prošlost i baca ljagu na sadašnjost, ali nećemo to samo mirno da posmatramo", Jutarnji prenosi reči tog saradnika.

On tvrdi da su sve njegove izmene članaka o fašizmu i antifašizmu izbrisane, a administratori su ga prozvali vandalom koji uništava Vikipediju i blokirali su mu nalog.

"Ti ljudi citiraju neke desne portale kao relevantan izvor informacija, a kada pišu o ustaškim zločinima, prepisuju podatke iz ideoloških knjiga koje su izdavale ustaške emigracije. O zločinima za vreme NDH gotovo se i ne govori, a i kad se govori, opravdavaju se, a kao izvori se pojavljuju odlomci iz knjige osnivača ustaškog pokreta Mladena Lorkovića", navodi sagovornik portala.

Da je hrvatska verzija Vikipedije izrazito pristrasna i ultradesničarski intonirana, smatra i hrvatski naučnik Pavle Močilac, koji je zbog toga i prekinuo saradnju.

Močilac kaže da u temama koje se tiču istorije Drugog svetskog rata i NDH dominira revizionistički ton u kojem se opravdavaju i veličaju NDH i fašizam, dok se antifašizam portretira u izuzetno negativnom svetlu.

To je opasno, kaže Močilac, jer se današnji učenici i studenti rado služe tim podacima za učenje i seminarske radove, misleći da iza toga stoji struka.

Podsmevanje istoriji

Hrvatska Vikipedija tvrdi da ustaški pokret nije bio svesno desno-radikalan, rasistički, totalitarni. Za pojavu ustaške ikonografije u modernoj Hrvatskoj, prema hrvatskoj verziji Vikipedije, krivi su - masoni! A za pokolj Srba u Drugom svetskom ratu odgovorne su - zapadne zemlje, navodi Jutarnji.

Jutarnji konstatuje da u hrvatskoj verziji Vikipedije članaka o partizanskim zločinima ima tri puta više nego članaka o četničkim i ustaškim zločinima zajedno.

"Kako opisati genocid nad Srbima za vreme Nezavisne Države Hrvatske, o kojoj hrvatska verzija Vikipedije inače obožava da piše romantične epopeje? Jednostavno - preskočiš ga, navodi Jutarnji, dodajući da prema "sramotnoj hr. Vikipediji" u Hrvatskoj Srbi i ne postoje, već su to uglavnom - Vlasi.

Što se tiče ustaških zločinaca - Ante Pavelić je hrvatski radikalni nacionalistički političar o kojem su razni pesnici pisali pesme, a status Srba u NDH se poboljšao, posebno u urbanim delovima.

Hrvatska Vikipedija navodi i da je Vjekoslav Maks Luburić bio čovek koji se na svoj način posvetio borbi za Hrvatsku, spasao je desetnine pravaslavne siročadi, koje je smestio u institucije pod kontrolom ustaške odbrane.

Luburić, koji je tokom rata bio visoki ustaški zvaničnik u Sarajevu i logoru Jasenovac, bio je, u stvari, najobičniji sadista i ubica, koji je direktno odgovoran za smrt stotina ljudi, mahom posle stravičnih mučenja.  

I na kraju, "logično" - U Jasenovcu je "empirijski" utvrđeno da je stradala 481 osoba, a potom hrvatska Vikipedija zaključuje: "Partizani su fotografisali ljude koje bi sami pobili i navodili da su to žrtve ustaškog režima".

broj komentara 25 pošalji komentar
(petak, 13. sep 2013, 11:03)
anonymous [neregistrovani]

greska

pogresno je ne reagirati na takve napise.

(četvrtak, 12. sep 2013, 08:04)
anonymous [neregistrovani]

U Austriji

se za laganje Holokausta die u zatvor .

(četvrtak, 12. sep 2013, 07:08)
Воронцов [neregistrovani]

Гора од најгорег таблоида

Око се тако може писати на Викопедији шта год неко пожели онда је она гора од најгорег таблоида и њено постојање постаће бесмислено јер јој нико неће моћи веровати.

(četvrtak, 12. sep 2013, 04:59)
anonymous [neregistrovani]

Mnipulacija

Srbija je izgubila jedan mediski rat iz istog nije nista izucila.Srpska deca se bombarduju svakoga dana na netu kako su deca ubica u sta svako treci direktno ili indirkento dete veruje.Neka vas nauci vreme u kome zivimo da se danas vodi mediski rat.

(četvrtak, 12. sep 2013, 02:48)
Miso [neregistrovani]

Holokaust

Hrvatska je pokusala, prije nekoliko godina, da sprijeci stavljanje Jasenovca I ostalih logora na spomen plocu u Njujrku ali nije uspjelo. Mogu pisati po internetu sta hoce ali to je samo za lokalnu upotrebu, slicno kao sa Thompsonom, moze pjevati samo u Hr...

(sreda, 11. sep 2013, 23:59)
anonymous [neregistrovani]

Istorija Srpskog naroda

Pavelic je umro prirodnom smrcu u Spaniji, Hrvatska je proterala Srbe i zaokruzila svoju teritoriju, usla u EU. Srbija nema reseno pitnje granica, nema jasnu nacionalnu politiku, muzeji ne rade 10 godina, neprocenjive istorijske vrednosti se prodaju na ebay-u a "nadlezni" ne reaguju, ... Premalo je reci da bi se opisalo a i treba preci sa reci na dela. Zato se zapitajte sta ste danas uradili da sacuvate svoju zemlju, jezik i tradiciju. Kojim vrednostima ucite svoju decu. 

(sreda, 11. sep 2013, 23:50)
anonymous [neregistrovani]

odgovor

Svaka ovaka vrsta pokusaja izokrenuti nesto sta ceo svet zna sve sta je zapisano i ima dokaza je kaznjivo.Za ovo neko mora da odgovara zato ako je srbija savremena drzava netreba da objavljuje ovake clanke po netu vec da ih rposeldi tamo gde im je mesto ida se pocinioci kazne lako i jasno.

(sreda, 11. sep 2013, 22:33)
anonymous [neregistrovani]

Istina se ne da sakriti

Na svu sreću, oni mogu da pišu šta hoće, ali istinu nikad neće moći da sakriju. O svim zločinima ustaša i samoj zločinačkoj organizaciji zvanoj NDH, napisano je nekoliko hiljada puta više dokumenata koji pokazuju i dokazuju monstruoznost tog režima i ustaške organizacije. To nema veze sa hrvatskim narodom, ali Hrvati sami moraju da se ograde od toga, ako ne žele da ih se poistovećuje sa zločinom. 

(sreda, 11. sep 2013, 22:00)
anonymous [neregistrovani]

Prosto

Treba obavestiti Tel Aviv.

(sreda, 11. sep 2013, 21:32)
Jovan [neregistrovani]

Ivo Andrić

Naše je da budemo iznad njihi da svojim radom za srpski narod učinimo da ova njihova propaganda ostane samo mrtvo slovo na papiru i smešan pokušaj iskompleksiranih nacionalista (većina nacionalista i jesu to što jesu, baš zato što ne mogu da postignu ništa drugo u životu, pa se kriju pod plaštom nacije i tako leče svoje komplekse), a oni će ovim svojim "radom" samo pokazati svoje pravo lice. Ivo Andrić je lepo rekao da nije budala onaj koji ne zna da čita, nego onaj koji veruje u sve što pročita. Dakle, i kad se čita vikipedija, zna se da ne mora sve u njoj da bude istina, kao što ni u mnogim naučnim knjigama mnoge stvari nisu tačne.