četvrtak, 18. dec 2014. | Izaberite pismo: Ћирилица 

Насловна > Vesti > Region > EU se neće mešati u spor oko ćirilice

ponedeljak, 09. sep 2013, 11:35 -> 15:53

EU se neće mešati u spor oko ćirilice

U spor oko ćiriličnih tabli u Vukovaru, EU nema nameru da se meša, rekao portparol evropskog direktorata za obrazovanje, kulturu i multijezičnost Denis Abot. Štab za odbranu Vukovara najavio da neće odustati od protivljenja dvojezičnim natpisima u Vukovaru.

Evropska unija nema nameru da se meša u spor oko ćiriličnih tabli u Vukovaru, rekao je portparol evropskog direktorata za obrazovanje, kulturu i multijezičnost Denis Abot.

Protesti u Hrvatskoj.jpg
Arhivska fotografija

Upitan da prokomentariše stanje u Vukovaru, gde demonstranti ne dozvoljavaju postavljanje dvojezičnih tabli koje su propisane zakonom, Abot je podsetio da je poštovanje kulturne raznovrsnosti i prava manjina ugrađeno u temeljne dokumente EU, ali da jurisdikciju u tim stvarima imaju zemlje članice.

Abot je uporedio situaciju u Vukovaru sa jezičkim sporom Flamanaca i Valonaca, koji već dugo opterećuje Belgiju.

Kako je rekao, kada se doselio u Belgiju bio je zbunjen što se nazivi nekih gradova na flamanskom i francuskom razlikuju, a na putokazima u zavisnosti od regije najčešće stoji samo jedna verzija.

"Pitao sam se kuda su nestali putokazi za Lil", ispričao je Abot, osvrćući se na francuski grad koji se u Flandriji zove Rajsel.

"Ne bi valjalo da se EU upliće u sporove oko saobraćajnih znakova u Belgiji, pa se nećemo mešati ni u slične sporove u Hrvatskoj", zaključio je Abot.

Štab za odbranu Vukovara: Nema kompromisa oko ćirilice

Nakon višednevnih protesta zbog uvođenja dvojezičkih natpisa u Vukovaru, Štab za odbranu Vukovara ponudiće državi "Platformu za bolju Hrvatsku", o kojoj će se, kako su saopštili, "više čuti i čitati u narednom periodu".

Štab poručuje da neće odustati od protivljenja dvojezičnim natpisima, to jest natipisima na ćirilici, ali da protesta više neće biti u tom gradu već će ih, ukoliko bude potrebno, biti u drugim hrvatskim gradovima.

Štab za odbranu Vukovara, koji taj grad naziva hrvatskim Vukovarom, ističe da neće dopustiti "haotični scenario" na ulicama grada, koji "kao simbol zaslužuje i dobiće pijetet".

Prema poslednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj, u Vukovaru živi više od jedne trećine Srba, što prema Ustavu znači i uvođenje ćiriličnih obležja na sedištima lokalne uprave, čemu se Štab protivi.

Napominje se da je Štab simbolično na dan sahrane "hrvatskog vizionara" Zvonka Bušića još jednom Vladi i hrvatskom Saboru uputio zahtev za dijalog i zadnje upozorenje da izazivanjem haosa i kršenjem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina mogu izazvati samo još veći haos.

Dodaje se i da će ovih dana početi da deluje koordinacioni "tim branitelja, stradalnika, hranitelja i molitelja".

Tim je osnovan prošlog petka i u njemu je 44 "branitelja, stradalnika, seljaka (hranitelja) i pripadnika Katoličke crkve (molitelja)", a trebalo bi da koordinira rad i aktivnosti Štaba na nivou cele Hrvatske.

"Štab je iznedrio i javnosti ponudio razumno i zakonski osnovano rešenje protivzakonitog, amoralnog i brutalnog delovanja vlastodržaca u problemu dvojezičnosti/dvopismenosti ponudivši projekat 'Vukovar - mesto posebnog pijeteta'", navodi se u saopštenju.

Kako piše, Štab je pronašao i način zajedničkog rada svih koji žele bolju i pravedniju Hrvatsku, a reč je o "Platformi za bolju Hrvatsku" o kojoj će se, kako kažu, više čitati i slušati u narednom periodu.

Biće organizovana javna rasprava u koju će moći da se uključe svi koji žele da razmišljaju kako da "problem definišu i ponude rešenje", navodi Štab za odbranu Vukovara.

Kako je rekao hrvatski predsednik Ivo Josipović, u toku je inicijativa o mogućem dogovoru u Vukovaru, kako bi se smirili nemiri izazvani postavljanjem dvojezičnih natpisa na nekoliko zgrada lokalne uprave.

1
komentari broj komentara 55 | cwpošalji komentar
(subota, 14. sep 2013, 17:30)
anonymous [neregistrovani]
opošalji odgovor

Cirilica

LJudi moji svasta pricate,ja sam zivio u Vojvodini{APATIN}1953 do 59te samo sam cirilicu ucio,a latinicu kad sam se vratio u hrvatsku,toliko od mene.

1
(utorak, 10. sep 2013, 13:31)
anonymous [neregistrovani]
opošalji odgovor

A da je Srbija protiv latinice...

...itekako bi se umesala!

1
(utorak, 10. sep 2013, 09:20)
Nebojsa [neregistrovani]
opošalji odgovor

Novi cinizam............

I dvolicnost EU uporedjivanje necijih osnovnih ljudskih prava u jednoj EU zemlji sa putokazima u drugoj ovo je necuveno.

1
(utorak, 10. sep 2013, 05:43)
Geronimo [neregistrovani]
opošalji odgovor

1992 godina

Svatko zna da je Hrvatska priznata za drzavu bez Krajine 1992 godine ,a zauzeli Krajinu 1995 pod UN zastitom ,kako to moguce da su sva prava Srbima ponistena i proterani opravdano?

1
(utorak, 10. sep 2013, 05:40)
Geronimo [neregistrovani]
opošalji odgovor

Ustanak

Nisu Srbi digli ustanak,niti je Hrvatska bila drzava.

1
(ponedeljak, 09. sep 2013, 23:18)
anonymous [neregistrovani]
opošalji odgovor

re stvarno

Informisiti se malo vise sto se tice srpske istorije i ljudska prava. Niko nije bolji zbog toga, sto neko pripada EU! Te drzave nisu vise civilizovane. 

1
(ponedeljak, 09. sep 2013, 23:06)
anonymous [neregistrovani]
opošalji odgovor

Ћирилица је закон

Пишите само ћирилицом за инат. Није тешко наместити ћирилицу на виндовсу. Погледајте како и урадите то. Чувајте своју традицију. Све знаке треба урадити само на ћирилици. Неће нас поштовати више док сами себе не почнемо више да поштујемо.

1
(ponedeljak, 09. sep 2013, 22:55)
anonymous [neregistrovani]
opošalji odgovor

Mornar

Austrija mora da postuje u tirolu, italijanski i slovenacki jezik tj. pismo, i ako su se cesto bunili, u madjarskoj pogranicni deo sa austrijo se koristi nemacki, a u BURGELAND ( AUSTRIJA )
svuda se koristi hrvatski, hteli ili ne moraju.
Pa lepo Srbija neka ukine madjarski i da vidite reakciju.

1
(ponedeljak, 09. sep 2013, 21:34)
anonymous [neregistrovani]
opošalji odgovor

Упознајмо ЕУ

Да су Срби полупали таблу на мађарском у Суботици, цела ЕУ би се дигла и запретила прекидом свих преговора. Кад Хрвати полупају ћириличну таблу и отворено пропагирају шовинизам, то је унутрашња ствар Републике Хрватске. Добро дошли у ЕУ...

1
(ponedeljak, 09. sep 2013, 21:21)
anonymous [neregistrovani]
opošalji odgovor

Tastatura

Nemam cirilicnu tastaturu pa zato ne mogu da pisem na cirilici. Ne pomaze shift , zivim u inostranstvu..... Kristifore !!! Srbin sam i mastam o tome da se nase cirilicno pismo postuje i koristi ako nigde u okruzenju gde Srbi zive, e onda barem u nasoj otadzbini Srbiji. 

1
1