Читај ми!

EU se neće mešati u spor oko ćirilice

U spor oko ćiriličnih tabli u Vukovaru, EU nema nameru da se meša, rekao portparol evropskog direktorata za obrazovanje, kulturu i multijezičnost Denis Abot. Štab za odbranu Vukovara najavio da neće odustati od protivljenja dvojezičnim natpisima u Vukovaru.

Evropska unija nema nameru da se meša u spor oko ćiriličnih tabli u Vukovaru, rekao je portparol evropskog direktorata za obrazovanje, kulturu i multijezičnost Denis Abot.

Upitan da prokomentariše stanje u Vukovaru, gde demonstranti ne dozvoljavaju postavljanje dvojezičnih tabli koje su propisane zakonom, Abot je podsetio da je poštovanje kulturne raznovrsnosti i prava manjina ugrađeno u temeljne dokumente EU, ali da jurisdikciju u tim stvarima imaju zemlje članice.

Abot je uporedio situaciju u Vukovaru sa jezičkim sporom Flamanaca i Valonaca, koji već dugo opterećuje Belgiju.

Kako je rekao, kada se doselio u Belgiju bio je zbunjen što se nazivi nekih gradova na flamanskom i francuskom razlikuju, a na putokazima u zavisnosti od regije najčešće stoji samo jedna verzija.

"Pitao sam se kuda su nestali putokazi za Lil", ispričao je Abot, osvrćući se na francuski grad koji se u Flandriji zove Rajsel.

"Ne bi valjalo da se EU upliće u sporove oko saobraćajnih znakova u Belgiji, pa se nećemo mešati ni u slične sporove u Hrvatskoj", zaključio je Abot.

Štab za odbranu Vukovara: Nema kompromisa oko ćirilice

Nakon višednevnih protesta zbog uvođenja dvojezičkih natpisa u Vukovaru, Štab za odbranu Vukovara ponudiće državi "Platformu za bolju Hrvatsku", o kojoj će se, kako su saopštili, "više čuti i čitati u narednom periodu".

Štab poručuje da neće odustati od protivljenja dvojezičnim natpisima, to jest natipisima na ćirilici, ali da protesta više neće biti u tom gradu već će ih, ukoliko bude potrebno, biti u drugim hrvatskim gradovima.

Štab za odbranu Vukovara, koji taj grad naziva hrvatskim Vukovarom, ističe da neće dopustiti "haotični scenario" na ulicama grada, koji "kao simbol zaslužuje i dobiće pijetet".

Prema poslednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj, u Vukovaru živi više od jedne trećine Srba, što prema Ustavu znači i uvođenje ćiriličnih obležja na sedištima lokalne uprave, čemu se Štab protivi.

Napominje se da je Štab simbolično na dan sahrane "hrvatskog vizionara" Zvonka Bušića još jednom Vladi i hrvatskom Saboru uputio zahtev za dijalog i zadnje upozorenje da izazivanjem haosa i kršenjem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina mogu izazvati samo još veći haos.

Dodaje se i da će ovih dana početi da deluje koordinacioni "tim branitelja, stradalnika, hranitelja i molitelja".

Tim je osnovan prošlog petka i u njemu je 44 "branitelja, stradalnika, seljaka (hranitelja) i pripadnika Katoličke crkve (molitelja)", a trebalo bi da koordinira rad i aktivnosti Štaba na nivou cele Hrvatske.

"Štab je iznedrio i javnosti ponudio razumno i zakonski osnovano rešenje protivzakonitog, amoralnog i brutalnog delovanja vlastodržaca u problemu dvojezičnosti/dvopismenosti ponudivši projekat 'Vukovar - mesto posebnog pijeteta'", navodi se u saopštenju.

Kako piše, Štab je pronašao i način zajedničkog rada svih koji žele bolju i pravedniju Hrvatsku, a reč je o "Platformi za bolju Hrvatsku" o kojoj će se, kako kažu, više čitati i slušati u narednom periodu.

Biće organizovana javna rasprava u koju će moći da se uključe svi koji žele da razmišljaju kako da "problem definišu i ponude rešenje", navodi Štab za odbranu Vukovara.

Kako je rekao hrvatski predsednik Ivo Josipović, u toku je inicijativa o mogućem dogovoru u Vukovaru, kako bi se smirili nemiri izazvani postavljanjem dvojezičnih natpisa na nekoliko zgrada lokalne uprave.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво