Incidenti u Splitu

Petarda bačena na prostorije Veća srpske nacionalne manjine u Splitu. "Torcida" na ulicama u znak podrške borbi protiv ćirilice u Vukovaru.

Na prostorije Veća srpske nacionalne manjine u Splitu, pola sata nakon ponoći, bačena je petarda niskog rizika, a splitska policija je jutros uhapsila dvojicu mladića za koje se sumnja da imaju veze sa napadom.

Uviđajem je utvrđeno da su dvojica mladića, koji su uhapšeni nekoliko minuta nakon incidenta i koji se još ispituju, prvo razbili staklo, a zatim u unutrašnjost zgrade ubacili petardu. U eksploziji petarde niko nije povređen, navodi policija.

Uhapšeni nisu naveli motiv napada, a policija ih ne dovodi u vezu sa sinoćnjim navijačkim iskazivanjem podrške Vukovaru u splitskoj Vukovarskoj ulici, kada je stotinak navijača Hajduka blokiralo tu ulicu s porukom "Ako treba stižemo u odbranu Vukovara".

"Policija zasad dvojicu uhapšenih dovodi jedino u vezu s bacanjem pirotehničkog sredstva na Veće srpske nacionalne manjine", rekla je Antonela Lolić iz splitske policije i dodala da više detalja ne sme da saopšti jer još uvek traje kriminalističko istraživanje celog slučaja.

Predsednica Veća srpske nacionalne manjine u Splitu Ana Lunić kaže da ne zna koji su motivi za napad i imaju li veze s događima u Vukovaru.

"Iako po zakonu imamo pravo da istaknemo naziv na ćiriličnom pismu, to nismo uradili. Tu je samo grb Republike Hrvatske", rekla je Lunić, prenosi Hrvatska radio-televizija.

Potpredsednik Veća Momčilo Rusić rekao je da nije pričinjena veća materijalna šteta, tek koja stotina kuna za razbijeno staklo, ali da je zato "ona druga šteta" mnogo veća.

"Ovo se može protumačiti kao poruka da Srbi nisu dobrodošli ni u Splitu, a kamoli u prostorijama koje koristimo. U Splitu smo starosedeoci i mogu da kažem da imamo iste egzistencijalne probleme kao i većinsko stanovništvo", istakao je Rusić.

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar osudio je napad i u izjavi za Indeks.hr ocenio da je reč o vandalskom i huliganskom ponašanju.

"Jasno mi je da je verovatni povod toga ipak situacija u Vukovaru, (gde se održavaju višednevni protesti zbog postavljanja dvojezičnih tabli), ali mi smo u Splitu. Pripadnici srpske nacionalne manjine su naši sugrađani, imaju svoje prostorije koje im je dao grad kao i nizu drugih nacionalnih manjina i udruženja", rekao je Baldasar.

Sinoć je svoj "doprinos" borbi protiv ćirilice u Vukovaru dala i navijačka grupa Hajduka - "torcida".

U splitskom naselju Sućidar okupili su se pripadnici "torcide" u znak podrške protestima u Vukovaru i uz bakljadu i "patriotske" pesme istakli višemetarski transparent s natpisom "Uz heroje do groba", nakratko zaustavivši saobraćaj u Vukovarskoj ulici.

Kako prenosi Tanjug, vozači nisu bili nezadovoljni zaustavljanjem saobraćaja, već su izlazili iz vozila i aplauzom pozdravili podršku vukovarskim demonstrantima, a tokom skupa povremeno su se čule i pogrdne reči upućene političarima.

broj komentara 22 pošalji komentar
(četvrtak, 05. sep 2013, 23:45)
anonymous [neregistrovani]

Ne! Nema ih vise.

Hrvate je Šešelj isterao iz severne Srbije!
Zato sada sedi u Hagu.

(četvrtak, 05. sep 2013, 21:51)
Aspalathos [neregistrovani]

da, ali

To su bili okupatori za vreme Svetskog rata, a Srbi su bili konstitutivan narod u Hrvatskoj. Valjda postoji neka razlika?! Mađari su takođe bili na suprotnoj strani, pa ih niko nije proterivao, sem ratnih zločinaca...

(četvrtak, 05. sep 2013, 20:04)
anonymous [neregistrovani]

autohtoni....

bili i folksdojčeri i talijani pa.....

(četvrtak, 05. sep 2013, 19:42)
Ана Младеновић [neregistrovani]

Свашта...

Овакав шоу због пар ћириличних табли! Шта ли би тек било да Срби стварно нешто треба да добију...

(četvrtak, 05. sep 2013, 18:39)
Воронцов [neregistrovani]

Ре : Реакције

Па зар нису у Првом светском рату као припадници Аустро - Угарске војске управо харали по Србији, убијали жарили палили, зар у Другом светском рату нису имали конц логоре где су побили стотине хиљада Срба, а и држали су управо делове данашње Србије све до пола моста на реци Сави у Београду.Али то је било и то нико не може исправити. Разум би налагао сарадњу и закопавање мржње за сва времена, а не подстицање нове мржње.

(četvrtak, 05. sep 2013, 16:50)
anonymous [neregistrovani]

RE: EU

Ako je to etničko čišćenje, što je onda 2000 pobijenih u Vukovaru i okolici, zarobljenih, nestalih, silovanih?

(četvrtak, 05. sep 2013, 16:47)
Kiza [neregistrovani]

Radakoviczoran@yahoo.com

Srbi su autohtono stanovništo na toj teritoriji. Oni nisu tamo došl, oni su odande proterani.

(četvrtak, 05. sep 2013, 16:41)
anonymous [neregistrovani]

Stolece

Pa i HRVATI su stolecima na teritoriji Vojvodine i Zemuna..pa sta???

(četvrtak, 05. sep 2013, 16:13)
anonymous [neregistrovani]

Kraj!

Hoće li država Hrvatska stati već jednom na kraj ovim fašističkim ispadima?! Ne ide im u prilog, naročito ne pred utakmicu u Beogradu. Imamo i mi i više nego dovoljno "zainteresovanih" za slične događaje. Samo da se ne probude.

(četvrtak, 05. sep 2013, 16:07)
anonymous [neregistrovani]

EU

EU se ne bavi manjinskim pitanjima , "divota " , ali bi trebalo da se bave izlivom sovinizma i nacionalne mrznje u Hrvatskoj. Glavno je da se bave pozadincima i njihovim pravima, prava Srba u Hrvatskoj na svoje pismo slobodu i ravnopravnost nisu tema za EU. Nasem premijeru su poslali upozoravajuce pismo . Milanovicu nisu pisali. Moralno dno dna "EU- bozanstvene komedije" koga to sve tamo dole u devetom krugu vidimo....... auuuuuuu ima ih uzasno mnogo ?