Читај ми!

Grafiti mržnje u Dubrovniku

Reči "Srbe na vrbe" osvanule na ogradi porte pravoslavne crkve u Dubrovniku. Na ulazu u grad grafit "Stop ćirilici u Vukovaru". Poruke mržnje i u Zadru.

Na pravoslavnoj crkvi u Dubrovniku jutros su osvanula iscrtana ustaška obeležja, kao i brojni grafiti mržnje, među kojima i "Srbe na vrbe", javili su hrvatski mediji.

Pravoslavna crkva Svetih Blagovesti izgrađena je 1877. godine i nalazi se u istorijskom jezgru Dubrovnika. Na ogradi porte ispisan je i uvrdljivi grafit na račun hrvatskog ministra policije Rajka Ostojića.

Na ulazu u grad prošle noći je ispisan i grafit "Stop ćirilici u Vukovaru. Opet će se gusta magla spustiti",  a išarani su i mnogi drugi delovi Dubrovnika.

Jedna Dubrovčanka rekla je da je ogorčena zbog neprimerenih natpisa i da tom gradu ne priliči da seje mržnju, piše Dubrovački dnevnik.

Poruke mržnje osvanule su i u Zadru, na dva mesta.

U Tuđmanovoj ulici, na ogradi zadarske Fabrike hleba, nedaleko od stanice saobraćajne policije, tokom noći okačen je transparent s porukom mržnje prema srpskoj nacionalnoj manjini. Na transparentu je latinicom napisano "Evo Vam ćirilice", a ćirilicom "Ubi Srbina!".

U zadarskoj policiji su potvrdili da je plakat brzo uklonjen.

Kako je objavila agencija Hina, prema nezvaničnim saznanjima, plakat sa sličnim porukama mržnje jutros je osvanuo i na zadarskom bedemu, u Parku Vladimira Nazora, ali je do dolaska policije već bio uklonjen.

Grafiti su ispisani dan posle protesta u Vukovaru zbog uvođenja dvojezičnih natpisa na javnim ustanovama.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи