Josipović: "Leks Perković" postao štetan

Hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao da je problem vezan za zakon o evropskom nalogu za hapšenje postao štetan za Hrvatsku i na unutrašnjem i na spoljnom planu. Ponovio je svoj raniji stav da "grešku treba ispraviti".

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da se problem vezan za zakon o evropskom nalogu za hapšenje pretvorio u veliku, za Hrvatsku štetnu priču, i na unutrašnje-političkom i na spoljno-političkom planu.

"Mi smo nažalost ceo problem koji se dogodio pretvorili u jednu veliku, za Hrvatsku štetnu priču, kako na unutrašnjom tako i na spoljno -političkom planu", rekao je Josipović novinarima i podsetio da je u julu rekao da "ako smo pogrešili, grešku treba ispraviti".

Smatra da je Hrvatska kao zrelo društvo u poziciji da otvori pitanja iz istorije, posebno ona u vezi sa političkim temama i zločinima motivisanim politikom, ali da to mora da bude učinjeno tako da se izbegnu stranački ili dnevno-politički obračuni.

Treba imati jednake kriterijume i prepoznati da zločin nema političke boje, rekao je predsednik Hrvatske i dodao da je potrebno kažnjavanje počinilaca "bez obzira koje su boje".

"Moramo imati i jasne moralne kriterijume koji su jednaki prema svima. i ja sam za to da svako, pa i Josip Perković, koji ima uslova za odgovornost, odgovara. To je demokratski pristup jednakih kriterijuma", zaključio je Josipović.

Rekao je i da podržava izmenu Ustava ili zakona po kojem bi sva najteža ubistva, uključivši i politička, bila izuzeta od zastarelosti, prenela je agencija Hina.

Hrvatska je krajem juna donela zakon, kolokvijalno nazvan "leks Perković" kojim primenu evropskog naloga za hapšenje ograničava na zločine počinjene posle avgusta 2002. godine.

Zakonskim izmenama onemogućeno je izručenje Josipa Perkovića, nekadašnjeg visokog zvaničnika jugoslovenske Službe državne bezbednosti koja je organizovala ubistvo odbeglog hrvatskog preduzetnika Stjepana Đurekovića u Bavarskoj 1983. godine, a za kojim je nemačko pravosuđe raspisalo međunarodnu poternicu još 2009. godine.

EK je zapretila i preduzimanjem mera prema Hrvatskoj zbog neusklađenosti tih zakona, dok su hrvatski zvaničnici najavljivali njegovu promenu za nekoliko nedelja.

Hrvatski premijer Zoran Milanović je najavio zatim da će Hrvatska preduzeti potrebne mere da bi svoj Zakon o pravosudnoj saradnji uskladila sa pravnim tekovinama prihvaćenim u vreme pristupnih pregovora s EU.

Milanović je i u pismu predsedniku Evropske komisije Žoze Manuelu Barozu istakao da se ne radi o nespremnosti Hrvatske da sprovede evropski nalog za hapšenje, već o različitom tumačenju prava svake države članice EU na punu ravnopravnost u odnosu na ostale.

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 01. sep 2013, 13:01)
anonymous [neregistrovani]

"grešku treba ispraviti".

Znaju oni kako to ide posalju ga u Bosnu i sve je reseno!

(nedelja, 01. sep 2013, 12:01)
anonymous [neregistrovani]

...

štetan......i pokazatelj da je hrvatska bananica od države pod patronatom zapada a od čega Hrvati nemaju nikakve koristi, jer isti zapad dozvolio im je nezavisnost, tek, zanimljivo, tek kada su videli da je trećina Hrvatske uništena u ratu i devastirana, to je prijateljstvo zapada i voljene im Nemačke :)

(nedelja, 01. sep 2013, 11:38)
Luka [neregistrovani]

"Leks Perković"

Ovaj zakon kao stiti Perkovica a ustvari je dogovoren da zastiti hrvatske ratne zlocince od 1990 do 1995. Ne brinite nemci ce izdejstvovat iz paravana da se Perkovic i drugi iz bivse Jugoslavije isporuce a pravi hrvatski ratni zlocinci gradjanskog rata zastite. EU licemjerstvo!

(nedelja, 01. sep 2013, 02:58)
anonymous [neregistrovani]

Ima jos jedan Perkovic

koji je "nezgodniji" u danasnje vreme za Hrvatsku, jer je iskljucivi i totalno zastranjeni podrivac nacionalizma, koji u Evropskim vidjenjima stvari moraju biti IZBRISANI iz zaostalosti i egoisticke moci. Nadam se da ce uskoro i za njega stici Evropska "poruka" na ime Drzave Hrvatske!

(subota, 31. avg 2013, 23:59)
anonymous [neregistrovani]

zastita lopova

Hrvati ce isporuciti Perkovica zato sto je njegova zrtva opljackala Yugoslaviju i odneo u log u Nemacku,zbog toga se Nemacka oseca uvredjena.

(subota, 31. avg 2013, 22:11)
anonymous [neregistrovani]

Prava istina

Ne radi se ovde o ovom Perkovicu,vec se radi o tome da kada bi ukinuli ovaj zakon onda bi moglo da se trazi izrucenje hiljada hrvatskih ""branitelja"" koji su pocinili zlocine nad Srpskim civilima,toga se oni plase

(subota, 31. avg 2013, 16:47)
anonymous [neregistrovani]

Leks Perković

... je postao štetan u trenutku kada je donet. Očigledno je da nisu svi isti pred zakonom, ali zato pred Bogom jesu.