Dodik: Ne postoji bosanski jezik

Insistiranje Bošnjaka na postojanju bosanskog jezika samo jedan u nizu pokušaja centralizacije BiH, ocenio Milorad Dodik. Bošnjaci imaju pravo na svoj jezik, ali se on ne može nazivati bosanskim nego bošnjačkim, rekao Dodik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da u BiH ne postoji konsenzus o bosanskom jeziku i da je insistiranje Bošnjaka na tome samo jedan u nizu pokušaja i težnji za centralizaciju BiH.

"Oni koji žele da održe priču o centralizaciji svega i svačega sada su na dnevni red stavili jezik", rekao je Dodik za banjalučki Glas Srpske.

On je to rekao komentarišući tužbu jednog građanina Sarajeva koji tuži RS zbog negiranja "bosanskog" jezika.

Tužba je usledila nakon što je predsednik RS istakao da ne postoji "bosanski" jezik, navodeći da poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović dezinformiše javnost.

Dodik je tada naglasio da Bošnjaci imaju pravo na svoj jezik, ali da se on ne može nazivati "bosanskim" nego bošnjačkim i da obeležje jezika nosi obeležje naroda.

Smatra da je veliki muslimanski praznik Bajram iskorišćen da se pošalje loša poruka.

"Poštujem sve praznike koje Bošnjaci obeležavaju, ali je neprimereno da reis govori o 'bosanskom' jeziku u dane tih praznika, jer zna da o tome ne postoji konsenzus niti bilo kakav propis u BiH koji na to obavezuje. Zato sam izneo svoj stav o tome", rekao je Dodik za banjalučki list.

Prema njegovim rečima, nemoguće je da bilo šta u BiH nosi prefiks "bosanski" ako o tome nema konsenzusa.

"Oni samo tuže, a misle da će veštački Sud i Tužilaštvo BiH presuđivati onako kako oni očekuju", naveo je Dodik, poručujući da RS neće prihvatiti "bosanski" jezik, jer on nije istorijski postojao.

Smatra da je priču o "bosanskom" jeziku politički promovisao međunarodni faktor u momentu kada Srbi nisu bili uključeni u određene procese iz vremena raspada Jugoslavije.

Dodik je dalje naglasio da će film "Ljubav i rat" Emira Kusturice biti snimljen i da to ne zavisi od Željka Komšića i Bakira Izetbegovića.

Komentarišući pokušaj predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića da zabrani korišćenje naoružanja i vojne opreme Oružanih snaga BiH za potrebe snimanja Kusturičinog filma, Dodik je rekao da Komšić "nema pravo da svojata nešto što nije njegovo".

"Komšić je političko nedonošče. Naoružanje i vojna oprema nije njegova privatna imovina. Oružane snage BiH su valjda zajedničke", napomenuo je Dodik.

broj komentara 13 pošalji komentar
(sreda, 13. nov 2013, 22:12)
silvija [neregistrovani]

govorim bosanski

ja razumem i govorim bosnjacki jezik a nisam bosnjakinja,a svuda u svetu postoje narodi istog etnickog porekla a razlicitih veroispovesti,a samo u bosni je pripadnost veroispovesti proglasena narodom pa se otislo toliko daleko da se oformio novi jezik koji nepostoji bosanski jezik,a koji je potpuno isti kao srpski jezik ili bolje receno srpsko hrvatski,sta bosanski jezik cini razlicitim,ili moracu da zatrazim da mi prevedu recenice na mom sopstvenom srpskohrvatskom jeziku da bi razumela bosanski a odlicno ga razumem samo sto je to bio i ostao srpsko hrvatski

(sreda, 13. nov 2013, 22:05)
silvija [neregistrovani]

bosnjaci

ja neznam ko su bosnjaci,odakle taj narod potice i kako to da srbi razumeju taj bosanski jezik a nisu bosnjaci

(sreda, 13. nov 2013, 22:03)
silvija [neregistrovani]

bosanski jezik

zaprepascena sam postojanjem novog jezika u upotrebi koji se zove bosanski pa postavljam pitanje,kako to da razumem bosanski jezik a nisam bosanka

(petak, 16. avg 2013, 18:53)
nenad vukovic [neregistrovani]

podrska

Bravo Predsednice!

(petak, 16. avg 2013, 18:18)
anonymous [neregistrovani]

ljubomorni

ljubi te majka tako pametna

(petak, 16. avg 2013, 18:17)
anonymous [neregistrovani]

odgovor

U BiH se govore bošnjački, srpski i hrvatski jezik, neće valjda da se pitaju političari, muftije, čak ni sud, postoji filologija i lingvidtika. A u tim naukama o jezicima nema bosanskog jezika jezik nije jednak državi, nego proističe iz populacije, naroda.
Još baš po Dejtonskom sporazumu VRS je morala biti ukinuta. Ali oružje je i dalje na teritoriji RS, niko ga nije oduzeo. Niti ga može oduzeti. Da li će Bošnjaci još jedan vek tražiti preglasavanje, dominaciju i dda li znaju štra je potpisano u Dejtonu?

(petak, 16. avg 2013, 12:58)
anonymous [neregistrovani]

Србин

Очигледно нисте добро читали текст... Муслимани могу да имају свој ''бошњачки'' или како га већ именју, то им ни ДОдик не спори. Али да буде неки заједнички ''босански'' за све народе у БиХ, па и за Србе...неизводиво и немогуће. Зна се којим језиком причају Срби-српским!

(petak, 16. avg 2013, 12:45)
anonymous [neregistrovani]

......

Pa to je jasno kao dan, mogu oni da u svojoj carsiji pricaju sta hoce ali nasa kampanja u svetu automatski poništava sve to, imamo sreće što je Bosna na klimavim nogama jer to je i bila želja zapada kada je stvorio Republiku Srpsku, disfunkcionalna Bosna.

(petak, 16. avg 2013, 12:44)
Kamenko Stajic [neregistrovani]

Tako je,predsednice!

Niko im ne brani da govore svojim jezikom ali se taj jezik ne moze zvati bosanski,jer Bosna je jedna drzava ili regija i u njoj zive i Srbi koji govore srpski i Hrvati koji govore hrvatski jezik zar ne? Da li se u V.Britaniji jezik zove britanski ili jezik naroda koji tamo zive?

(petak, 16. avg 2013, 12:16)
zoka [neregistrovani]

bosanski -bosnjacki jezik

to znaci da I ti govoris bosanskim - bosnjackim jezikom.