Читај ми!

Gavrilo Princip, mesto u istoriji

Naredne godine navršava se vek od početka Prvog svetskog rata čiji je jedan od povoda bio i atentat Gavrila Principa na prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Postoji opasnost da se na jubilej baci senka, pokušajem nekih institucija u BiH da Gavrila Principa proglase teroristom, tvrde u Republici Srpakoj.

U susret 100-godišnjici Sarajevskog atentata, koja se u junu sledeće godine obeležava u Sarajevu, postoje indicije da bi taj događaj - neposredan povod za početak Prvog svetskog rata - mogao da dobije novo tumačenje.  Zvanična Banjaluka tvrdi da neke institucije Bosne i Hercegovine, Gavrila Principa koji je počinio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, pokušavaju da proglase teroristom.

U okolini Bosanskog Grahova, uspomenu na srpskog junaka čuvaju ruševine rodne kuće.

Još se na kamenu u Obljaju naziru inicijali, koje je još kao dečak uklesao Gavrilo Princip, u želji da ostavi trag. U unutrašnjost njegove rodne kuće rizično je i zavirivati. Plac godinama ničiji, sada je opštinski, a na ruševini je najčešće Mile, potomak Principa i sam pritisnut problemima povratnika.

"Za mene lično ovo je i temelj i krov, za mene lično pošto ja to gledam sa druge strane, za razliku od ostalih ljudi, jer kažem za mene je Gavrilo kletva i zakletva", kaže Mile Princip.

"O kući danas ne vodi niko računa, zato što ovo mesto koje je 98 odsto srpski živalj ni danas ne može da javno kaže da je to rodna kuća Gavrlila Principa da se popravi ta kuća i da to bude muzej kakav je bio do pre ovoga rata", dodaje Mile.

A bila je to kažu prava znamenitost kraja.

Gornji drveni deo kuće, kompletna unutrašnjost, ognjište pa i najvredniji eksponat, originalan plan atentata izgoreli su u ratu 1995 godine, od detalja iz kuće Gavrila Principa sačuvano je samo par šerpi i zarđala brava.

Po tavanima u selu nakupilo bi se nešto eksponata. Obnova kuće i istina o Gavrilu Principu, sve važniji u susret stogodišnjici Prvog svetskog rata. Francuska je inicijator manifestacije "Sarajevo, srce Evrope", organizator Sarajevo.

Republika Srpska sumnja u dobre namere. Predsednik Milorad Dodik tvrdi da se uveliko falsifikuje istorija, u pokušaju da se Gavrilo Princip prikaže kao preteča srpskog terorizma, a Srbi okrive za rat.

"Republika Srpska je odbila da učestvuje u tome. Nepodnošljivo je, nije ljudski da ne govorim nekorektno politički da mi prisustvujemo promociji i da damo svojim učešćem značaj podizanju spomenika Franca Ferdinanda koji će očigledno, jedino ako to stranci ne spreče, ovi u Sarajevu će to sigurno dignuti", kaže Milorad Dodik, predsednik RS.

"Ipak, videćemo kako će to ići, meni je svejedno neka stave, što se mene tiče Gavrilo Pricip nije otišao u Beč i tamo izvršio atentat da bi se smatrao teroristom, nego je to učinio u Sarajevu gde je u to vreme bila dominantna većina Srba, borio se za slobodu naroda", kaže  Dodik.

Stope Gavrila Principa na mostu na Miljacki zalivene su, njegova bista završila u nekom magacinu. Da postoje dublji razlozi nastojanja da se sarajevski atentat, koji je bio povod Prvom svetskom ratu, označi kao njegov uzrok, na Srbe svali odgovornost i to poveže s poslednjim ratovima na prostorima bivših jugoslovenskih republika, tvrdi banjalučki profesor Predrag Lazarević.

Ključnim paradoksom smatra ideju o postavljanju spomenika austrougarskom prestolonaslendniku u Sarajevu.

"Tu bi se onda precrtao princip, Ako bi se ostavile stope i principov muzej s druge strane podigao spomenik Francu Ferdinandu onda bi se te dve stvari potpuno izjednačile sa našeg stanovišta i našeg ugla gdanja i stvarnih istorijskih činjenica", kaže Lazarević.

U Andrićgradu u kojem se glavna ulica zove Mlada Bosna, zamišljenom da bude brana prekrajanju istorijskih činjenica o Prvom svetskom ratu, Republika Srpska centralnu vidovdansku manifestaciju najavljuje za sledeću godinu.

Sa druge strane Bosne i Hercegovine, kuća Gavrila Principa, čuva uspomenu na junaka i čeka rekonstrukciju. Vlasti Bosanskog Grahova, takozvanog Kabriolet grada, čiji se obnovljeni krovovi na prste mogu prebrojati, tvrde da bez donatora novac ne mogu da obezbede.

Nismo u poziciji da u svom budžetu planiramo neka sredstva za takvu namenu. Svedoci smo da se istorija ponovo kreira a oni koji su bili heroji sada su teroristu, međutim, mi imamo jednu zaista dobru ideju, da naši zemljaci koji žive u Srbiji i širom svijeta hoće da iz sopstvenih sredstava obnove kuću u autentičnom smislu kakva je bila kuća Gavrila Principa.

I to je ono što je najbitnije da se sačuva, da mi znamo kakav je bio Gavrilo a kako to neko drugi posmatra to je stvar politike i ličnih odnosa koji vladaju u BiH, kaže Uroš Makić, načelnik Opštine Bosansko Grahovo.

A kakav je bio Gavrilo, njegov potomak zna samo iz anegdota.

"Ovo, ono, on na primer na 50 metara kamenom gađa kravu i pogodi je u rog a sa starijim momcima se voleo pobiti i tako", kaže Mile Princip.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво