Читај ми!

Evropski zvaničnici o Srebrenici

Suđenja za ratne zločine širom BiH će biti nastavljena kako bi se utvrdila istina, zajamčila pravda, a pomirenje u regionu bilo učvršćeno, saopštila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton povodom godišnjice genocida u Srebrenici.

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton je povodom godišnjice genocida u Srebrenici saopštila da će "suđenja za ratne zločine širom Bosne i Hercegovine biti nastavljena kako bi se utvrdila istina, zajamčila pravda, a pomirenje bilo učvršćeno, uključujući regionalnu ravan".

Ketrin Ešton je predočila da "decenijama dugi proces pomirenja koji je iznedrio stvaranje Evropske unije, mora biti nadahnuće za pomirenje na Zapadnom Balkanu".

Visoka predstavnica EU je navela da "nema reči koje mogu vratiti duševni mir porodicama žrtava, ali je naglasila da se može iskazati poštovanje za njihove gubitke, odbaciti poricanje genocida i pružiti podrška pravdi".

Naglasila je i da su u cilju pomirenja "učinjeni krupni koraci, ali da još mnogo treba da se učini, naročito kad su u pitanju oni koji su na vlasti, tako da građani regiona mogu potpuno da uživaju u miru i boljitku, zajedno sa svojim evropskim sugrađanima".

Ketrin Ešton je "u ime Evropske unije odala poštu žrtvama genocida u Srebrenici". Navela je da poštu odaje i onima koji su danas sahranjeni u Potočarima.

"Među njima su i zemni ostaci dvadesetogodišnjeg Nermina, čija me je majka Munira Subašić vodila prilikom obilaska Srebrenice u aprilu ove godine", istakla je Ketrin Ešton.

"Svi delimo tugu i večni bol onih koji su preživeli masakr u Srebrenici, poručio je evropski komesar za proširenje Štefan File na Dan obeležavanja genocida u Srebrenici.

"Plakanje za voljenim, tuga što ih nikada više nećemo videti, monstruoznost zločina počinjenih protiv naroda isključivo na osnovu njihove etničke pripadnosti, čak i 18 minulih godina ne može ublažiti tu bol", istakao je File poruci.

Ne možemo pružiti utehu onima koji su živi, poručio je File, ali je naša dužnost da omogućimo pravdu žrtvama i bolju budućnost za one koji su preživeli sukob u Bosni i Hercegovini.

"Danas su moje misli sa vama, moja misija da radim za evropsku budućnost Bosne i Hercegovine je daleko od toga da bude završena i odlučan sam da je nastavim", poručio je File.

Šulc: Trajni ožiljak u evropskoj istoriji

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc ocenio je putem tvitera, da je zločin počinjen u Srebrenici pre 18 godina ostavio "trajni ožiljak u evropskoj istoriji".

"Samo sećanje, pravda i pomirenje pomoći će da on zaraste", napisao je Šulc.

Potpredsednik delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin izjavio je da istina o Srebrenici "ne može i ne sme biti zaboravljena" i da se mora nastojati da se uspostavi "stabilan i pomiren region koji ima svetlu budućnostu u EU".

"Istina o Srebrenici nikada neće biti zaboravljena, jer ne može i ne sme biti zaboravljena. Događaji iz leta 1995. moraju biti ugrađeni i održavani u kolektivnoj svesti ne samo Zapadnog Balkana već i širom EU, da se tako nešto nikada ne bi ponovilo", navodi se u saopštenju Kacina.

Kacin je naveo da je "u nemilosrdnom masakru ubijeno više od 8.000 muškaraca i dečaka". Poručio je da je odgovornost sadašnje političke elite da se što pre prevaziđu razlike oko suštinskih pitanja i sprovedu ustavne reforme koje će učiniti od BiH funkcionalnu državu koja može da se nosi sa izazovima EU integracija.

"Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je uspeo da se javno izvini za zločine koje su počinili pojedinci u ime Srbije i srpskog naroda u Srebrenici. Došlo je vreme da se krene dalje i u BiH, i da njeni lideri prekinu samoblokadu zemlje i urade nešto korisno za svoje građane i njihovu evropsku budućnost", naveo je Kacin.

Prema njegovim rečima, rasprave o teškoj prošlosti ne smeju da truju mlade generacije koje s ratom nemaju nikakve veze.

Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks rekao je da žrtve i njihove najbliže još uvek muči sećanje na taj "čin genocida", kao i sporost pozivanja na odgovornost i utvrđivanja istine, saopšteno je iz njegove kancelarije.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво