Читај ми!

Milanović: Nikome nećemo stajati na putu

Učinićemo sve da nam se susedi što pre pridruže u EU, rekao hrvatski premijer na svečanoj sednici Sabora povodom ulaska Hrvatske u Uniju. Nikome nećemo stajati na putu, bićemo partneri, a ne mentori i tutori, poručio Zoran Milanović.

Hrvatski premijer Zoran Milanović poručio je susednim državama da će Hrvatska učiniti sve da se i one što pre priključe Evropskoj uniji.

"Svim našim susedima mogu da poručim da ćemo učiniti sve da nam se što pre pridruže, poštujući pravila koja su stroga, ali predvidljiva. Nikome nećemo stajati na putu, ali nećemo biti mentori i tutori, jer smo to prošli i nije nam se svidelo, već partneri", poručio je Milanović sa svečane sednice Sabora povodom ulaska u EU, 1. jula.

Milanović je dodao da je ponedeljak novi radni dan i da se ništa bitno tog dana neće promeniti. "Ali, sve što će slediti posle tog dana, otvara novu perspektivu i jedan jedan novi svet za nas", naglasio je Milanović.

Ukazao je da više ne može da bude izgovora, stvarnih i nestvarih neprijatelja, te da je uspeh Hrvatske više nego ikad u njenim rukama.

Uz podsećanje na duge pregovore koje je imala Hrvatska, Milanović je rekao da su vera i upornost bile jače, iako se nekad činilo da nema smisla.

"EU je komplikovana, izuzetno funkcionalna i katkad disfunkcionalna. Ona je projekt koji vodi prema dobrom. EU nije federacija, nije savez država na koje smo nekada navikli. Što se mene tiče, neće to ni biti, i što se tiče većine evropskih građana to neće biti", poručio je hrvatski premijer.

Milanović je istakao da su interesi Hrvatske sloboda i otvaranje granica, jer, kako je rekao, samo veliki i jaki mogu sami, zatvoreni u svoje granice.

"Mali ne mogu ništa nego biti otvoreni, u kontaktu sa svetom i jedino tako napredovati, biti sigurni, samostalni, bogatiji", naglasio je premijer.

Suočavanje sa novim izazovima

Predsednik Sabora Josip Leko poručio je da posao nije gotov, iako Hrvatska u ponedeljak postaje 28. članica EU.

"Suočićemo se s novim izazovima, ali uveren sam da ćemo kao i dosad pokazati svu potrebnu odgovornost i verodostojnost u izgradnji zajedničkog evropskog doma i zajedničke evropske budućnosti", naglasio je Leko.

Svečanoj sednici povodom pristupanja Hrvatske EU, prisustvovalo je 350 gostiju iz političkog, javnog i društvenog života Hrvatske, kao i predsednici parlamenata Slovenije i Mađarske i potpredsednik Evropskog parlamenta Miguel Angel Martinez.

Predsedik Ivo Josipović dodelio je Povelju Hrvatske za uspešno zaključenje SSP-a Hrvatske EU posthumno bivšem premijeru Ivici Račanu, a Povelju za uspešno vođenje i završetak pregovora o pridruživanju s EU bivšoj premijerki Jadranki Kosor.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво