Читај ми!

Poplave, kritično na severu Mađarske

Vodena stihija najveće nevolje zadaje naseljima na severu Mađarske. Nivo Dunava na tom području je već dostigao kritičnu tačku od devet metara što je dvostruko više od uobičajenog nivoa. Zbog poplava je zatvoreno 50 puteva, a bez struje je 6.000 ljudi. U Budimpešti pod vodom gradsko priobalje odakle je evakuisano oko 300 stanovnika.

Vodostaj Dunava u Budimpešti je u opadanju, pošto je sinoć dostigao rekordni nivo od 890 centimetara. Zaštitni nasipi na obali su ojačani u dužini od oko 700 kilometara. Zatvorene su mnoge saobraćajnice, a bez struje je ostalo oko 6.000 ljudi. Ne očekuje se da će Dunav u Mađarskoj i dalje rasti, a vlasti kažu da će se vanredno stanje produžiti dok voda ne počne da se povlači. 

Vodena stihija trenutno najveće nevolje zadaje naseljima na severu Mađarske. Nivo Dunava na tom području je već dostigao kritičnu tačku od devet metara što je dvostruko više od uobičajenog nivoa. Zbog poplava je zatvoreno 50 puteva. 

Napori više od 10.000 ljudi angažovanih na zaštiti od bujice u samoj Budimpešti za sada daju polovične rezultate. Pod vodom je gradsko priobalje odakle je evakuisano oko 300 stanovnika.

Više od šest miliiona džakova peska i stotine hiljada metalnih mobilnih tabli razmešteno je na obali Dunava dužinom njegovog toka kroz Mađarsku.

Vodenu bujiocu pokušava da zadrži i novoizgrađeni nasip u dužini od više stotina kilometara.

Dunav se nije uselio u ulice u samom centru Budimppešte, ali prema najavama stručnjaka, ta mogučnost je vrlo verovatna u narednih nekoliko časova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво