Читај ми!

Blokirana zgrada parlamenta u Sarajevu

Ispred zgrade državnog Parlamenta u Sarajevu nastavljeni protesti građana zbog toga što nije usvojen konačan Predlog zakona o JMBG. Iz zgrade ne može izaći oko 1.500 ljudi, od čega 350 stranaca. U restoranu nema više hrane. Pripadnici Specijalne jedinice policije RS upućeni u Istočno Sarajevo.

Protesti u Sarajevu večeras su nastavljeni, pošto predstavnici građana okupljenih ispred parlamenta Bosne i Hercegovine nisu postigli dogovor sa parlamentarcima oko usvajanja zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Jedan od demonstranata, sarajevski glumac Feđa Štukan, rekao je novinarima da na novoj sednici parlamenta BiH 17. juna najverovatnije neće učestvovati poslanici iz Republike Srpske, zbog čega neće biti kvoruma, pa zakon neće biti usvojen.

Demonstranti su i dalje okupljeni ispred zgrade institucija BiH, koje su blokirali i ne dozvoljavaju nikome da je napusti.  U zgradi se nalaze poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH, zaposleni u zajedničkim institucijama BiH, kao i učesnici Konferencije guvernera zemalja jugoistočne Evrope, kojima takođe nije dozvoljen izlazak iz zgrade.

Iz zgrade ne može izaći oko 1.500 ljudi, od čega 350 stranaca, u restoranu nema više hrane, a ponestaje i vode, prenosi portal kliks.ba. Pojedini stranci su sve to nazvali diplomatskim skandalom i poručili da nakon ovoga investiranje u BiH ne dolazi u obzir.

Mediji su javili da su tri osobe, među kojima je i poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Slavko Jovičić, zatražile lekarsku pomoć, ali da demonstranti nisu dopustili osoblju hitne pomoći da uđe u zgradu parlamenta.  

Prethodno je premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić rekao da nema nikakve potrebe da bilo koje specijalne jedinice ulaze u Sarajevo mimo onih koje su već tu i imaju nadležnost da deluju, komentarišući najave da su Specijalne jedinice MUP-a RS spremne da uđu u Sarajevo zbog eventualne potrebe evakuacije predstavnika RS u Parlamentu BiH.

Predsednik RS Milorad Dodik kaže da pokušaj blokade izlaza iz zgrade institucija BiH u Sarajevu "govori o tome da se ide i na neke radikalnije mere" i procenjuje da se radi o politički motivisanim skupovima, koji imaju za cilj da nametnu određenu politiku.

On je novinarima u Banjaluci potvrdio da je zbog protesta i blokade zgrade institucija BiH u Sarajevu, u razgovoru s ministrom unutrašnjih poslova RS Radislavom Jovičićem, na prostoru Istočnog Sarajeva "podignuta pripravnost" posebne jedinice policije.

Zbog protesta poslata i policija

Ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić ranije je kazao da je uputio pripadnike Specijalne jedinice policije u Istočno Sarajevo zbog eventualne potrebe evakuacije predstavnika RS u Parlamentu BiH.

Nekoliko stotina učesnika protesta, tražeći hitno rešavanje problema s uvođenjem matičnog broja građana i izdavanjem dokumenata, blokirali su prilaz institucijama i sprečili da bilo ko od funkcionera ili službenika napusti zgradu.

Političke stranke iz RS insistiraju da se u BiH uspostave potpuno nova registraciona područja za izdavanje JMBG-a, koja neće prelaziti međuentitetsku granicu, dok bošnjačke stranke žele da područja budu bez međuentitetske podele.

Bošnjaci traže da u jedno registraciono područje uđu Sarajevo, Istočno Sarajevo i opština Pale, kao što je bilo pre rata.

Kako je preneo Dnevni avaz, nadležne službe Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zadužene su da pronađu način kako da poslanici napuste zgradu državnih institucija koju su blokirali demonstranti.

Ispred zgrade parlamenta BiH u Sarajevu od juče traju protesti građana zbog nepostojanja Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana.

Od 12. februara nijedno novorođeno dete u BiH ne može dobiti jedinstveni matični broj niti može biti upisano u knjige rođenih zbog presude Ustavnog suda BiH od januara ove godine kojom se van snage stavlja postojeći Zakon o matičnom broju BiH.

Problem je nastao pri donošenju novog zakona jer srpski i bošnjački poslanici nisu mogli da se usaglase oko registracijskih područja pri izdavanju JMBG.

Vlada RS ranije je donela uredbu prema kojoj je novorođenčadima u RS omogućena dodela JMBG.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво