Blokirana zgrada parlamenta u Sarajevu

Ispred zgrade državnog Parlamenta u Sarajevu nastavljeni protesti građana zbog toga što nije usvojen konačan Predlog zakona o JMBG. Iz zgrade ne može izaći oko 1.500 ljudi, od čega 350 stranaca. U restoranu nema više hrane. Pripadnici Specijalne jedinice policije RS upućeni u Istočno Sarajevo.

Protesti u Sarajevu večeras su nastavljeni, pošto predstavnici građana okupljenih ispred parlamenta Bosne i Hercegovine nisu postigli dogovor sa parlamentarcima oko usvajanja zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Jedan od demonstranata, sarajevski glumac Feđa Štukan, rekao je novinarima da na novoj sednici parlamenta BiH 17. juna najverovatnije neće učestvovati poslanici iz Republike Srpske, zbog čega neće biti kvoruma, pa zakon neće biti usvojen.

Demonstranti su i dalje okupljeni ispred zgrade institucija BiH, koje su blokirali i ne dozvoljavaju nikome da je napusti.  U zgradi se nalaze poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH, zaposleni u zajedničkim institucijama BiH, kao i učesnici Konferencije guvernera zemalja jugoistočne Evrope, kojima takođe nije dozvoljen izlazak iz zgrade.

Iz zgrade ne može izaći oko 1.500 ljudi, od čega 350 stranaca, u restoranu nema više hrane, a ponestaje i vode, prenosi portal kliks.ba. Pojedini stranci su sve to nazvali diplomatskim skandalom i poručili da nakon ovoga investiranje u BiH ne dolazi u obzir.

Mediji su javili da su tri osobe, među kojima je i poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Slavko Jovičić, zatražile lekarsku pomoć, ali da demonstranti nisu dopustili osoblju hitne pomoći da uđe u zgradu parlamenta.  

Prethodno je premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić rekao da nema nikakve potrebe da bilo koje specijalne jedinice ulaze u Sarajevo mimo onih koje su već tu i imaju nadležnost da deluju, komentarišući najave da su Specijalne jedinice MUP-a RS spremne da uđu u Sarajevo zbog eventualne potrebe evakuacije predstavnika RS u Parlamentu BiH.

Predsednik RS Milorad Dodik kaže da pokušaj blokade izlaza iz zgrade institucija BiH u Sarajevu "govori o tome da se ide i na neke radikalnije mere" i procenjuje da se radi o politički motivisanim skupovima, koji imaju za cilj da nametnu određenu politiku.

On je novinarima u Banjaluci potvrdio da je zbog protesta i blokade zgrade institucija BiH u Sarajevu, u razgovoru s ministrom unutrašnjih poslova RS Radislavom Jovičićem, na prostoru Istočnog Sarajeva "podignuta pripravnost" posebne jedinice policije.

Zbog protesta poslata i policija

Ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić ranije je kazao da je uputio pripadnike Specijalne jedinice policije u Istočno Sarajevo zbog eventualne potrebe evakuacije predstavnika RS u Parlamentu BiH.

Nekoliko stotina učesnika protesta, tražeći hitno rešavanje problema s uvođenjem matičnog broja građana i izdavanjem dokumenata, blokirali su prilaz institucijama i sprečili da bilo ko od funkcionera ili službenika napusti zgradu.

Političke stranke iz RS insistiraju da se u BiH uspostave potpuno nova registraciona područja za izdavanje JMBG-a, koja neće prelaziti međuentitetsku granicu, dok bošnjačke stranke žele da područja budu bez međuentitetske podele.

Bošnjaci traže da u jedno registraciono područje uđu Sarajevo, Istočno Sarajevo i opština Pale, kao što je bilo pre rata.

Kako je preneo Dnevni avaz, nadležne službe Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zadužene su da pronađu način kako da poslanici napuste zgradu državnih institucija koju su blokirali demonstranti.

Ispred zgrade parlamenta BiH u Sarajevu od juče traju protesti građana zbog nepostojanja Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana.

Od 12. februara nijedno novorođeno dete u BiH ne može dobiti jedinstveni matični broj niti može biti upisano u knjige rođenih zbog presude Ustavnog suda BiH od januara ove godine kojom se van snage stavlja postojeći Zakon o matičnom broju BiH.

Problem je nastao pri donošenju novog zakona jer srpski i bošnjački poslanici nisu mogli da se usaglase oko registracijskih područja pri izdavanju JMBG.

Vlada RS ranije je donela uredbu prema kojoj je novorođenčadima u RS omogućena dodela JMBG.

broj komentara 15 pošalji komentar
(subota, 08. jun 2013, 02:14)
Lana [neregistrovani]

Srbi i 20+ godina kasnije ne vide politicke motivacije

Pitam se kada je zadnji put Nikola bio u IS:
Sto zbog ekavice sto zbog apolitickog stava prema zbivanjima i centru Sarajeva
Zakljucak: Nikola nije u toku

(četvrtak, 06. jun 2013, 23:50)
anonymous [neregistrovani]

Aleksandre,

sta to fali ekavici? Srbin je!

(četvrtak, 06. jun 2013, 22:27)
Александар [neregistrovani]

питање за Николу из Источног..

Како сте ово дирљиво написали , господине Никола ...баш дирљиво... и "уверљиво".
Уверљивости нарочито доприноси што "Никола из источног" пише екавицом ...баш карактеристично за Србе из Источног Сарајева.

(četvrtak, 06. jun 2013, 22:00)
anonymous [neregistrovani]

Oni se bar okupljaju,

a mi slijepo podrzavamo Dodika koji vlada, onako, despotski! SVe nam je super, a u federaciji nista ne valja, kako da ne! Jos je poceo ici u Beograd da kritikuje vlast u Srbiji na onaj svoj "diplomatski" nacin. Jos treba da nas i Srbija otpise i onda smo Bogini!

(četvrtak, 06. jun 2013, 21:54)
anonymous [neregistrovani]

RS

Da li je baš tako. Masa sama nikad ništa ne radi. Iskustva iz prijašnjih okupljanja u Sarajevu ima i previše

(četvrtak, 06. jun 2013, 21:23)
Nikola-Istocno Sarajevo [neregistrovani]

Da ucestovao sam

Da ucestovao sam u protestu,da jednoga dana sva nasa deca bilo koje su ispovesti-pravoslavac,hrvat,bosnjak itd imaju svetliju buducnost u ovoj nasoj napacenoj Bosni i Hercegovini koja trpi sve,dok politicari daju povod da je to kao politicki montiran slucaj.
To je sramota sta se radi svima nama-jadna napacena deca nemaju maticni broj i ne mogu ici na lecenje u inostranstvu.
Lep pozdrav od Nikole ispred zgrade Vlade BiH,sa mnogima pravoslavcima.bosnjacima i Hrvatima dajemo podrsku ovim majkama sa decom i trudnicama.
Lep pozdrav od Nikole,i citamo Vas na laptopu.
Imate pozdrav od svih nas od pravoslavaca do bosnjaka.
LJubav spaja ljude da se ne dele ko je sta i koje je ispovesti.
Politicari su sve krivi,dok oni ubiru dnevnice Mi nemamo nista- 200 km mjesecno.
Zalosno i tuzno.
A zalosno je gledati ovu nasu decu i ljude koji se bore za bolji zivot.

(četvrtak, 06. jun 2013, 20:21)
Благојевић [neregistrovani]

За Николу из источног

Реци нам како знаш да нису политички мотивисани протести. Да ниси можда разговарао са неким од учесника или лично учествовао?

(četvrtak, 06. jun 2013, 20:18)
Благојевић [neregistrovani]

?

За оне који користе сваку прилику да блате председника Републике Српске желим нагласити да председник није законодавна функција а овај проблем , ако уопште постоји је проблем са доношењем закона.
Друго РС је ријешила проблем свом становништву до доношења закона на нивоу БиХ. Треба нагласити да су сви који протестују становници федералног дијела и тамо и треба да ријешавају проблем.

(četvrtak, 06. jun 2013, 20:11)
anonymous [neregistrovani]

tako

Imaju maticne brojeve , koje niko ne priznaje by the way. Jer nemogu da dobiju nijedan dokument dok se ne donese zakon na drzavnom nivou.

(četvrtak, 06. jun 2013, 19:54)
Nikola-Istocno Sarajevo [neregistrovani]

Lazete

Nije tacno da u Federaciji vrse pritisak na politickoj osnovi za Jedinstveni maticni broj.
To je protest za svako dete da bude dostojan gradjanin BiH.
Lep pozdrav iz Istocnog Sarajeva.
Nikola.
Molim malo istine.