Читај ми!

Uhapšen predsednik Federacije BiH

Živko Budimir, predsednik FBiH, i još 19 osoba uhapšeno zbog sumnje da su umešani u korupciju. Ministar pravde Zoran Mikulić potvrdio da Budimir ne može da ima imunitet od krivičnog gonjenja.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je da je predsednik Federacije BiH Živko Budimir i još 19 zvaničnika FBiH uhapšeno zbog sumnje da su umešani u korupciju.

Pored prvog čoveka Federacije BiH uhapšeni su i predsednik Komisije za pomilovanja Hidajet Halilović i savetnik predsednika Federacije Petar Barišić, Saud Kulosman, predsednik Jedinstvene organizacije boraca, dok je Ivan Jurčević, predsednik Udruženja penzionisanih i demobilisanih boraca HVO-a još u bekstvu.

Osumnjičeni se terete za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja, nezakonito posredovanje, primanje i davanje mita, organizovani kriminal i neovlašćeni promet opojnim drogama.

"Budimir i još 19 zvaničnika Federacije su uhapšeni. Grupu će saslušati tužilac koji će potom odlučiti o daljoj proceduri", rekao je Grubešić agenciji Rojters.

Budimir je uhapšen u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Tužilaštva, čiji je cilj otkrivanje dela korupcije zaposlenih u Predsedništvu BiH u Sarajevu i Vladi Federacije BiH u Mostaru, javili su ranije mediji u BiH.

Pretpostavlja se da je reč o mitu koji su, kako se sumnja, Budimir, Halilović i Barišić primali u zamenu za davanje pomilovanja počiniteljima krivičnih dela.

Budimir je, kako su podsetili mediji u BiH, samo u toku prošle godine pomilovao 96 osoba od kojih većina nije imala pozitivna mišljenja nadležnih institucija, s obzirom na to da se radilo uglavnom o osobama iz kriminalnog miljea, koji se vežu za političke krugove.

Policija je pretresla kabinet Predsednika Federacije u zgradi Predsedništva BiH i u Mostaru. Pretresene i prostorije Federalnog ministarstva pravde u kojima se nalazi radni prostor Komisije za pomilovanje i više stanova na području FBiH.

Nakon hapšenja osumnjičeni su prebačeni u prostorije Agencije za istrage i zaštitu gde će biti ispitani.

Ministar pravde Federacije Bosne i Hercegovine Zoran Mikulić potvrdio je novinarima u Mostaru da, prema ustavu, predsednik Federacije BiH Živko Budimir ne može da ima imunitet od krivičnog gonjenja i može biti uhapšen.

Bosanski mediji ranije su javili da se Budimir pozvao na imunitet i da neće biti uhapšen, ali da mu je ograničeno kretanje.

Premijer FBiH Nermin Nikšić podržao je aktivnosti koje sprovodi Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), ali je naglasio da niko nije kriv dok se to ne dokaže.

Nikšić se oglasio saopštenjem za javnost, a u kojem se, kako je prenela agencija Anadolija, navodi da nije tačno da je prilikom utvrđivanja dnevnog reda današnje sednice Vlade FBiH najavio da će uslediti hapšenje Budimira.

Vlada FBiH u Mostaru je deblokirana nešto pre 17 sati, pretres je završen, a mesto događaja napustila je i državna tužiteljka Diana Kajmaković, koja nije davala izjave.

Iz agencije SIPA ranije je saopšteno da se na širem području BiH sprovode tri akcije pod nazivima "Memori", "Patriot" i "Pravda", i da u njima učestvuju pripadnici OBA, MUP RS, MUP Kantona Sarajevu, MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona i MUP Srednjobosanskog kantona.

Operativnim akcijama je obuhvaćeno više desetina lica zbog sumnje da su se bavili korupcijom, podmićivanjem, kao i neovlašćenom trgovinom drogom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара