Читај ми!

Nimicova Gornja Republika Makedonija

Metju Nimic, posrednik u pregovorima Skoplja i Atine o imenu države, predložio da se Makedonija nazove Gornja Republika Makedonija, prenosi skopski portal Nova.

Gornja Republika Makedonija najnoviji je predlog u pokušaju da se reši 20-godišnji spor Makedonije sa Grčkom o nazivu. Nezvanično, naziv je predložio posrednik UN Metju Nimic tokom prošlonedeljne runde pregovora u Njujorku, prenosi skopski portal Nova.

Taj naziv bi se, kao privremen, koristio umesto takođe privremenog naziva Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, pod kojim je ona primljena u UN.

Skopski portal Nova poziva se na neimenovane diplomatske izvore koji učestvuju u pregovorima i koji kažu da je to na poslednjoj rundi, prošle nedelje u Njujorku, predložio posrednik UN Metju Nimic.

Gornja Makedonija bio bi naziv za period pregovora Makedonije o prijemu u EU, što bi trajalo bar sedam-osam godina.

Posle toga bi se održao referendum na kojem bi se građani Makedonije izjasnili o dva pitanja: o stupanju svoje zemlje u EU i o nazivu Gornja Republika Makedonija, prenosi skopski posrtal Nova.

Međutim, ima spora i o najnovijem predlogu, tvrdi portal, jer ako bi predlog bio Gornja Republika Makedonija, na čemu, navodno, insistira makedonska strana, Grčka traži da geografska odrednica bude ispred reči "Makedonija", a ne ispred reči "Republika".

Grčka je, navodno, dala pristanak da Makedonija, uz dodatak u nazivu "Gornja", uđe u NATO i započne pregovore o prijemu u EU.

Zauzvrat će Makedonija u Ustav uneti amandman u kojem će pisati: "Od dana kada Republika Makedonija postane članica EU, međunarodni naziv zemlje biće Gornja Republika Makedonija i upotrebljavaće se na svim jezicima, osim na zvaničnim jezicima u zemlji", tvrdi Nova i dodaje da bi taj amandan bio na referendumu.

Očekuje se da dve strane narednih dana izjasne o predlogu Nimica i da se do polovine maja konačno odgovore.

Od izbijanja spora 1991. godine, predlagana su rešenja s dodavanjem neke odrednice u naziv Makedonije, među kojima je bila i reč "Gornja", ali dve strane tada to nisu prihvatile.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво