Читај ми!

Crna Gora, protesti i provere

Opozicija u Crnoj Gori, nezadovoljna rezultatima izbora, najavljuje bojkot skupštine i proteste. Premijer Milo Đukanović kaže da bi to bio pogrešan politički potez, ali i da DPS nema ništa protiv dodatnih provera. Vujanović pozvao Lekića da prizna izborni poraz. Lekić odgovara da taj zahtev zvuči groteskno.

Crnogorski premijer Milo Đukanović ocenio je da bi najavljeni opozicioni bojkot parlamenta, zbog rezultata presdedničkih izbora, predstavljao već viđen scenario i pogrešan politički potez.

Đukanović je u Mostaru, gde je učestvovao na Regionalnom ekonomskom forumu, rekao da najavljeni opozicioni bojkot parlamenta nije ništa što je nepoznato na crnogorskoj političkoj sceni, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

"Kao što znate, bilo je u više navrata do sada takvih poteza opozicije. Uvek su se ti potezi pokazivali kao pogrešni i veoma kratkoročni, nakon čega je sledio njihov povratak u parlament, tako da ne vidim šta bi nekome takav potez doneo. Država će, u svakom slučaju, nastaviti da funkcioniše kakvi god bili potezi pojedinih političkih subjekata, manje ili više racionalni", naveo je Đukanović.

Prema njegovim račima, pobeda Vujanovića na predsedničkim izborima jeste nesporna, ali DPS nema ništa protiv dodatnih provera.

"Prebrojani glasački listići pokazali su da je Vujanović pobednik, a oni koji sumnjaju u rezultate mogu izvršiti provere kroz određene procedure. Vrlo smo raspoloženi da omogućimo sve provere i da se svi uvere u regularnost izbornog procesa i tačnost podataka koji su saopšteni", istakao je Đukanović.

Lider Pokreta za promene i jedan od čelnika Demokratskog fronta Nebojša Medojević rekao je ranije da će taj opozicioni savez do daljeg bojkotovati rad crnogorskog parlamenta i najavio proteste, povodom rezultata predsedničkih izbora.

Lekić: Vujanovićev zahtev zvuči groteskno

Oglasio se i predsednički kandidat Miodrag Lekić i poručio protivkandidatu Filipu Vujanoviću da je njegov zahtev da prizna poraz na izborima groteskan, ističući da se Vujanović lažno predstavlja kao pobednik izbora za predsednika Crne Gore.

Vujanović je ranije danas rekao da očekuje da će Lekić priznati izborni poraz nakon što obavi proveru izbornog materijala.

"Potpredsednik DPS-a Filip Vujanović nastavlja sa slanjem nepristojnih ponuda celoj javnosti i meni lično. Zahtev ili upućivanje molbe meni da priznam poraz na predsedničkim izborima zvuči groteskno", naveo je Lekić u izjavi za medije.

On je ocenio da je Vujanović nedopustivo razmetljiv, iako ga je i u izbornoj noći pozvao na uzdržanost i odgovornost.

"Još jednom ga upozoravam da je zakonski kažnjivo lažno se predstavljati. Dakle, nemam šta da priznajem izuzev da zahvalim građanima na ukazanom poverenju na minulim izborima i pozovem ih na strpljenje, iako su opravdano nezadovoljni i traže zaštitu svog izbornog rezultata", rekao je Lekić.

On je naveo da, za razliku od Vujanovića, poštuje procedure sve dok imaju smisla i dok institucije rade posao u skladu sa zakonom i Ustavom Crne Gore.

"Mogao bih Vujanovića da pozovem na podnošenje ostavke, ali on više nema ni jednu bitnu javnu funkciju sa koje bi mogao da ode. Odavno je, čak i pre nego je ozvaničio svoju nameru da se ponovo kandiduje, izgubio podršku većine u skupštini Crne Gore. Ostala je samo staranačka uteha. To što je i dalje potpredsednik DPS-a nije, međutim, moj nego njegov i njihov partijski problem" , zaključio je Lekić.

Državna izborna komisija objavila je u ponedeljak preliminarne rezultate predsedničkih izbora u Crnoj Gori, prema kojima je pobedio kandidat DPS-a i aktuelni šef države Filip Vujanović, ali izborni štab Miodraga Lekića osporava te rezultate i traži ponovno prebrojavanje glasačkih listića.

DIK je saopštila da je, prema preliminarnim rezultatima, Vujanović pobedio na izborima, pošto je za njega glasalo 161.940 birača ili 51,21 odsto, a za Lekića 154.290 ili 48,79 odsto.

Lekić je, međutim, prema podacima njegovog izbornog štaba, osvojio 50,5 odsto glasova, a Vujanović 49,5 odsto.

U međuvremenu, kolegijum predsednika skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića odlučio je da odloži sednice parlamentarnih radnih tela, dok se ne saopšte konačni rezultati predsedničkih izbora. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво