Читај ми!

Vujanović osvojio više glasova od Lekića

Filip Vujanović osvojio je 51.2 odsto glasova, a nezavisni kandidat Miodrag Lekić 48,8 odsto, saopštila Državna izborna komisija, uz ogradu da je reč o privremenim rezultatima.

18.34 - Filip Vujanović osvojio 51,2 odsto glasova, a Lekić 48,8 odsto, pokazuju privremeni rezultati koje je saopštila Državna izborna komisija Crne Gore. Vujanović osvojio 7.650 glasova više.

16.57 - Šef Izbornog štaba Miodraga Lekića Goran Danilović pozvao Državnu izbornu komisiju da ne proglasi pobedu Filipa Vujanovića.

13.35 - Predsednički izbori u Crnoj Gori sprovedeni profesionalno i efikasno, ocenile posmatračke misije OEBS-a i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.  

Državna izborna komisija Crne Gore saopštila je privremene rezultate prema kojima je Filip Vujanović osvojio 51,2 odsto glasova, dok je za nezavisnog kandidata Miodraga Lekića glasalo 48,8 odsto birača.

I Vujanović i Lekić pozvali su sinoć svoje pristalice da sa slavljem sačekaju do ponedeljka, kada bi rezultate izbora trebalo da saopšti Državna izborna komisija.   

Dok je čekao zvanične rezultate, lider Demokratske partije socijalista i crnogorski premijer Milo Đukanović čestitao je pobedu Vujanoviću, predsedničkom kandidatu te stranke, ističući da očekuje da će taj trijumf potvrditi i Državna izborna komisija.

Komisija će to učiniti kad prebroji sve glasove, a opozicioni kandidat Miodrag Lekić zatražio je uključivanje međunarodnog faktora u crnogorsku postizbornu situaciju. "Mi samo tražimo, legalan, legitiman ishod ovih izbora", rekao je Lekić i za danas najavio "novo prebrojavanje".  

Inače, DIK je, po zakonu, dužan da u roku od najviše 36 sati nakon zatvaranja birališta izađe u javnost sa preliminarnim rezultatima glasanja, što znači da najkasnije do utorka u osam sati mora da saopšti privremene rezultate.

Posmatračke misije OEBS i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope ocenile su u Podgorici da su predsednički izbori u Crnoj Gori sprovedeni "profesionalno i efikasno" i da su građani napravili "slobodan izbor" između dva kandidata.

Oni nisu želeli na konferenciji za novinare da komentarišu optužbe, navode i sumnje u nepravilnost izbora i navodnu izbornu krađu, već su saopštili da time treba da se bave nadležne državne institucije.

"Nije naš zadatak da dajemo legitimnost izbornom procesu već da ga posmatramo i da o tome izvestimo", objasnio je ulogu misije njen šef Boris Frlec.

Objašnjeno je da je misija pratila izborni proces do zatvaranja birališta i da nisu uočili nepravilnosti na biračkim mestima na kojima su bili.

Ipak, ukazano je na nepoverenje građana u izborni proces, institucije sistema i konstatovano da je neophodno obezbediti izborni proces u kojem neće biti zloupotrebe državnih resursa.

Mere za jačanje poverenja u državne institucije treba preduzeti kako bi se poboljšala atmosfera i doprinelo unapređenju izbornog procesa u zemlji, rekli su posmatrači.  

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je Državnu izbornu komisiju da obezbedi prisustvo predstavnika Evropske komisije i OEBS-a, kako bi detaljno pregledali kompletan materijal i utvrdili nesporan rezultat predsedničkih izbora. 

Izbori za predsednika Crne Gore protekli uz "brutalno kršenje Zakona o biračkom spisku", ocenila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

"Mnogim građanima je nezakonito oduzeto pravo glasa, dok su birači-fantomi i dvojnici ostali u biračkim spiskovima", navodi se u saopštenju MANS-a. 

Na predsedničkim izborima u Crnoj Gori glasalo je oko 64 odsto upisanih birača.

Predsednički izbori bili su šesti od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori, odnosno drugi nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво