Predizborna trka u Crnoj Gori

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović i kandidat opozicionog Demokratskog fronta Miodrag Lečić pripremaju se za predstojeće predsedničke izbore. Manjinske partije podržavaju Vujanovića, koji obećava kvalitetniji život u sledećem mandatu. Lekić optužuje šefa države za političku krizu i najavljuje borbu protiv kriminala i korupcije.

Očekivano, glavnu reč u crnogorskoj predsedničkoj trci vode aktuelni šef države Filip Vujanović i kandidat opozicionog Demokratskog fronta Miodrag Lekić. Vujanović obećava kvalitetniji život, dok njegov protivkandidat najavljuje borbu protiv kriminala i korupcije, kao i protiv podela u crnogorskom društvu.

Lideri albanskih nacionalnih partija saopštili su da će na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, koji su zakazani za 7. april, podržati kandidata Demokratske partije socijalista  i aktuelnog šefa države Filipa Vujanovića.

Podršku Vujanoviću na konvenciji DPS-a u Ulcinju najavili su lider Force Nazif Cungu, predsednik Demokratske unije Albanaca Mehmet Zenka i predstavnik Demokratske partije Albanaca Meto Đoni.

Predsedničkog kandidata DPS-a ranije je podržala Bošnjačka stranka, a podršku je najavila Hrvatska građanska inicijativa.

"Ispunjen sam zadovoljstvom, jer su stranke manjinskih naroda uz mene, a nema predsednika Crne Gore ako uz njega nisu manjinski narodi", kaže Vujanović.

Vujanović ističe da tu podršku doživljava kao priznanje politici koju je vodio prema manjinama i susednim državama.

"I u narednom mandatu nastaviću da vodim takvu politiku", obećava Vujanović.

Tvrdi da će njegov sledeći predsednički mandat biti posvećen afirmaciji države Crne Gore, socijalnoj pravdi, unapređenju kvaliteta života, borbi protiv kriminala i korupcije, kao i nastavku integracija u Evropsku uniju i NATO.

Vujanović naglašava da je uvek bio predsednik svih građana Crne Gore i da će tako postupati i u sledećem predsedničkom mandatu.

"Nikada nisam pravio razliku među ljudima ni po naciji, ni po veri. Jesam Crnogorac, ali sam jednako poštovao sve građane Crne Gore bilo da su Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Muslimani, Albanci ili Hrvati. Crna Gora je bila i ostaće kuća svih nas", ističe predsednički kandidat DPS-a.

Lekić obećava promene 

S druge strane, predsednički kandidat Demokratskog fronta Miodrag Lekić je na izbornoj konvenciji u Nikšiću, kojom je počeo predsedničku kampanju, istakao da su Crnoj Gori potrebne promene i nove vrednosti.

"Obećavam da ću biti neko ko će braniti, pre svega, Ustav i pravni poredak, ko će se boriti protiv kriminalizacije crnogorskog društva, ko će se boriti za koheziju naroda u Crnoj Gori, koji će poštovati sve građane, naravno i manjine, ali neću njima trgovati nego ih poštovati i pozvati ih da zajedno gradimo Crnu Goru na novim vrednostima", rekao je Lekić.

Lekić je istakao da jednako poštuje one koji su na referendumu 2006. godine bili za nezavisnu Crnu Goru i one koji su bili za državnu zajednicu, jer su i jedni i drugi mislili dobro Crnoj Gori.

Lekić je prozvao svog protivkandidata Filipa Vujanovića, navodeći da je kandidat DPS-a i aktuelni šef države svojom novom predsedničkom nominacijom izazvao političku i ustavnu krizu.

"Vujanović je izazvao krizu Ustava. Njegova kandidatura je van pravnog poretka", naveo je Lekić.

Lekić tvrdi da kandidat DPS-a ćuti o kriminalu i korupciji u Crnoj Gori i da je kampanju počeo šireći neistine o njemu.

"Beležim njegove izjave i obećavam da ću ga postideti u televizijskom duelu", poručio je Miodrag Lekić.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 06. mar 2013, 11:34)
Ломброзо [neregistrovani]

Ко је коме шта?

На ком ће језику да буду штампани гласачки листићи, српском или црногорском?

(utorak, 05. mar 2013, 22:53)
anonymous [neregistrovani]

Srbin-Bec

Prosla su vremena hvalisanja i obecanja.Narod je svestan situacije, izabrace najboljeg, kao u Srbiji.

(utorak, 05. mar 2013, 20:00)
anonymous [neregistrovani]

???

Rade Bojović je predstavnik Pravedne Crne Gore !

(utorak, 05. mar 2013, 17:07)
Nikola [neregistrovani]

Do pobede Lekic

Podrzavam svaki boljitak a to moze samo da bude Lekic nova snaga Pozdrav iz Berana.

(utorak, 05. mar 2013, 16:46)
anonymous [neregistrovani]

Obecanje

da Vujanovic ukoliko pobedi na izborima ucinice toliko puno toga , ali dali ce neko postaviti pitanje pa sta je to do sada radio .