Читај ми!

Hrvatska otkupljuje "sumnjivo" mleko

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske najavilo da će od ponedeljka, od stočara otkupljivati mleko koje mlečna industrija ne želi zbog povišenog nivoa aflatoksina. Seljaci će moći i da zamene zaraženu stočnu hranu za ispravnu iz robnih rezervi.

Mleko koje mlečna industrija ne želi od stočara će po istoj ceni otkupljivati Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske od ponedeljka, najavljeno je u tom ministarstvu.

To mleko će se, prenosi HRT, koristiti za biopostrojenja, za proizvodnju energije. Seljaci će zaraženu stočnu hranu moći da po povoljnim uslovima zamene za ispravnu, iz robnih rezervi.

Kompanije "Dukat" i "Megle" objavili su u petak da zbog povećane koncentracije aflatoksina u mleku privremeno obustavljaju otkup svežeg sirovog mleka sa 180 farmi u istočnoj Hrvatskoj i to na osnovu svoje kontrole nivoa aflatoksina.

Najavili su da će otkup nastaviti čim farme budu mogle da isporučuju zdravstveno ispravno mleko.

Farmerima su, kako je saopštio "Dukat", osigurali dostupnost "mikofiksatora" preparata koji bi trebalo da u stočnoj hrani smanji nivo aflatoksina ispod dopuštenog nivoa.

I iz varaždinske Vindije takođe su saopštili da, po nalogu veteranske inspekcije, obustavljaju otkup mleka s pet rizičnih farmi.

Zbog toga su poljoprivrednici u subotu protestovali u Brodsko-posavskoj županiji i zapretili masovnim demonstracijama od 4. marta, ako se ne zaustavi "uništavanje domaće proizvodnje".

Obustavljanje otkupa je osudilo i Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske, a ministar Tihomir Jakovina istakao je da ga mlekarska industrija nije ni obavestila o odlukama i rezulatima svojih analiza.

Ministar je rekao za HRT da Hrvatska ima najsigurnije i najkvalitetnije mleko u regionu, a podaci o šteti zbog afere s aflatoksinom u mleku će biti poznati početkom iduće sedmice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво