Читај ми!

Protest hrvatskih farmera zbog mleka

Zbog odluke kompanija "Dukat" i "Megle" da privremeno obustave otkup mleka sa 180 farmi, protestovali poljoprivrednici u Hrvatskoj. Ako se ne prestane sa uništavanjem proizvodnje mleka, slede masovni protesti od 4. marta, poručili okupljeni.

Poljoprivrednici Brodsko-posavske županije u Hrvatskoj protestovali su zbog odluke kompanija "Dukat" i "Megle" o privremenoj obustavi otkupa mleka sa 180 istočnoslavonskih farmi.

Na ulice je, kako prenose hrvatski mediji, izašlo oko 40 traktora koji su bili parkirani uz puteve u Velikoj Kopanici i Lužanima, ali nisu blokirali saobraćaj.

"Oni ni s prodajom mleka nisu mogli da žive, a ako im ga sada još na deset ili petnaest dana više niko ne bude hteo otkupiti, njihove krave više neće imati šta da jedu i moraće ih poslati u klanicu", rekao je predsednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić u Slavonskom Brodu, a prenosi Večernji list.

Poljoprivrednici su na tročasovnom mirnom protestu poručili da će ako se ne stane na kraj uništavanju domaće proizvodjnje, uslediti masovni protesti od 4. marta. Takođe su tražili i isplatu podsticaja do kraja marta.

Hrvatski seljački savez u otvorenom pismu tražio je ostavku resornog ministra Tihomira Jakovine. Od njega je takodje zatraženo da "odmah preduzeme sve mere" kako bi proizvođači mleka što pre mogli opet da isporučuju mleko a potrošači bili sigurni u kvalitet mleka.

"Dukat" i "Megle" objavili su u petak da zbog povećane koncentracije aflatoksina u mleku privremeno obustavljaju otkup svežeg sirovog mleka sa 180 farmi u istočnoj Hrvatskoj i to na osnovu svoje kontrole nivoa aflatoksina.

Najavili su da će otkup nastaviti čim farme budu mogle da isporučuju zdravstveno ispravno mleko, a poljoprivrednicima su, kako je saopštio "Dukat", osigurali dostupnost mikofiksatora koji bi nivo aflatoksina trebalo da smanji ispod dopuštenog nivoa.

I iz varaždinske "Vindije" juče su saopštili da, po nalogu veteranske inspekcije, obustavljaju otkup mleka s pet rizičnih farmi.

Postupak "Dukata" osudilo je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske. Ministar Tihomir Jakovina rekao je da ga iz mlekarske indistrije nisu obavestili o svojim potezima niti o rezulatima svojih analiza.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи