Читај ми!

Makedonci povukli srpsko i hrvatsko mleko

Sa rafova makedonskih trgovina povučeno više vrsta mleka iz Srbije i Hrvatske u kojem je nađena povećana koncentracija kancerogenog aflatoksina. Smanjena prodaja mleka iz uvoza.

Makedonska Agencija za hranu i veterinu povukla je iz prodavnica više vrsta mleka iz Srbije i Hrvatske u kojem je nađena povećana koncentracija kancerogenog aflatoksina M1.

Agencija je saopštila da se ispituje ispravnost određene količine mleka "Moja kravica" beogradskog "Imleka", s rokom trajanja do 14. avgusta 2013. godine.

Nije, međutim, jasno odgovorila da li je utvrđeno prisustvo veće koncentracije alfatoksina u mleku makedonskih proizvođača.

Objašnjenje je da te mlekare otkupljuju mleko krava domaćih stočara za koje se pretpostavlja da nije zaraženo, pošto krave nisu bile hranjene stočnom hranom iz Srbije.

Većina građana u Makedoniji zabrinuta je za ispravnost mleka, pa je smanjena prodaja mleka iz uvoza.

"Afera alfatoksini" počela je u Makedoniji početkom decembra prošle godine, kada je Agencija za hranu utvrdila da je u kukuruznom brašnu uvezenom iz Srbije, koje je bilo u maloprodaji, količina alfatoksina veća od dozvoljene.

Uvezeno je 40 tona kukuruznog brašna, od kojih je 10 bilo u maloprodaji, saopštila je tada Agencija za hranu i veterinu.

Kontrola je obavljena pošto je preko sistema za upozoravanje Evropske unije stigla informacija o prisustvu aflatoksina u kukuruzu iz Srbije.

Tada je urađena i kontrola uvozenog smrznutog kukuruza, koji je bio u maloprodaji, a namenjen je za ishranu ljudi.

Agencija je uništila kukuruzno brašno s aflatoksinom, a ovih dana
mleko koje je time bilo zaraženo.

Prve rezultate kvaliteta mleka domaćih proizvodjača Agencija je najavila za iduću nedelju vikenda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво