Читај ми!

Hrvatska oduzima lične karte izbeglicama

Srbi koji su iz Hrvatske izbegli i žive u Republici Srpskoj dobili poziv da vrate lične karte, što bi im onemogućilo da povrate svoje vlasništvo u Hrvatskoj, stanove, kuće, zemljište i šume. Sličan problem imaju i izbeglice u Srbiji.

Desetine Srba izbeglih iz Hrvatske koji žive u Republici Srpskoj dobili su pozive, direktno iz Hrvatske ili preko Konzulata u Banjaluci, da vrate lične karte nakon što je na snagu stupio novi Zakon o prebivalištu.

Tim zakonom predviđeno je oduzimanje ličnih karata osobama koje ne žive na prijavljenim adresama i nemogućnost apliciranja za obnovu ili povraćaj imovine, ali i gubljenje biračkog prava, ako policija utvrdi da lice ne boravi na prijavljenoj adresi.

Ovim će skoro 7.000 Srba u Republici Srpskoj izbeglih iz Hrvatske biti onemogućeno da vrate svoje stanove, zatraže obnovu imovine, naknadu štete ili povraćaj šume i zemljišta.

Hrvatskim policajcima data su ovlašćenja da osobe koje ne zateknu na adresi na kojoj su prijavljeni jednostavno budu izbrisane.

Boško Bjelić koji je izbegao iz Hrvatske i živi u Banjaluci kaže da je putem hrvatskog konzulata dobio poziv iz Pakraca da donese ličnu kartu kako bi bila poništena.

Predsednik Udruženja Srba izbeglih iz Krajine i Hrvatske Petar Džodan kaže da oduzimanje ličnih karata izbeglicama traje već mesecima.

"Od usvajanja Zakona o prebivalištu Hrvatske oduzimanje ličnih karata samo je masovnije i ubrzanije", rekao je Džodan Glasu Srpske.

On je dodao da je tražio i pomoć od Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj, ali da ni oni nemaju načina da pomognu izbeglim.

Koalicija udruženja izbeglica u Srbiji uputila je, pre desetak dana, Vladi Srbije inicijativu da sa Hrvatskom potpiše bilateralni sporazum kako bi se maksimalno pokušala zaštititi imovinska i stečena prava oštećenih Srba izbeglih iz Hrvatske i na taj način odložiti primena spornog Zakona o prebivalištu.

Džodan je objasnio da BiH već ima takav sporazum sa Hrvatskom, ali da se prava Srba bez obzira na to krše, a predstavnici izbeglih Srba nemaju načina da ih zaštite.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво