Vreme je da se led otopi

Manje je važno hoće li do susreta sa predsednikom Srbije doći koji mesec pre ili posle, već je mnogo važnije da on u celosti ostvari svoju svrhu, da ojača poverenje među narodima i državama, rekao Ivo Josipović. Vreme je da se led otopi i da se ode brže i dalje od onoga što je dostignuto do sada, poručio je hrvatski predsednik.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao da je manje važno hoće li do susreta sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem doći koji mesec pre ili posle, već da je puno važnije da on u celosti ostvari svoju svrhu.

"Mislim da i predsednik Nikolić i ja želimo da naš sastanak ostvari rezultat, da ojača poverenje među narodima i državama. Za to je potrebno imati u vidu sve one razloge koji su doveli do 'ledenog doba', zajednički ih otkloniti i izabrati pravi trenutak", istakao je Josipović u intervjuu za Danas.

Josipović je ocenio da je susret premijera Zorana Milanovića i Ivice Dačića odlična vest za dve države i za ceo region.

Sadržaj o kojem su raspravljali i njihove namere na tragu su politike pomirenja i dobrosusedskih odnosa. Drago mi je da su se sastali i zadovoljan sam rezultatima toga susreta, istakao je Josipović.

Naravno, dodao je hrvatski predsednik, moramo znati da još puno toga treba da učinimo, a ovaj susret smatram podsticajem da vlade odlučnije krenu u rešavanje otvorenih pitanja, posebno pitanja nestalih lica.

Kako kaže, osim rešavanja problema, na čemu moraju da rade državna tela, "politički treba podupirati međusobno poverenje".

"Ono se ne gradi samo na sastancima političara ili u medijima. Važno je podsticati kulturnu i sportsku razmenu, turizam, trgovinu, naučnu saradnju", ukazao je Josipović.

Josipović smatra i da, bez obzira na tvrdu retoriku i odnose koje su novinari duhovito nazvali "ledenim dobom", nije poništeno ono što se učinilo u prethodne tri godine.

"Štete je bilo na psihološkom planu i planu dnevne politike. Ali, mislim da ćete se složiti da su gotovo svi praktični oblici saradnje koji su pre dogovoreni nastavljeni i u ovih šest meseci. Vreme je da se led otopi i da se ode brže i dalje od onoga što je dostignuto do sada", poručio je Josipović.

Povodom tužbi za genocid Josipović je rekao da je "rešenje izvan suda uvek bolje, ne samo kada su stranke države nego uvek kada postoji neki spor".

O tome smo puno javno govorili. Naravno, treba videti šta koja strana legitimno očekuje i šta bi bilo pravedno rešenje izvan suda, naglasio je Josipović.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво