Читај ми!

Sofija, napad na lidera Turaka

Pokušan atentat na Ahmeda Dogana, jednog od lidera Turaka u Bugarskoj. Napadač pokušao da puca iz gasnog pištolja na konvenciji DPS-a u Sofiji. Dogan ostao nepovređen.

U toku konvencije Pokreta za prava i slobode (DPS) u Sofiji pokušan je atenat na Ahmeda Dogana, jednog od lidera Turaka u Bugarskoj i političara koji je aktivan na bugarskoj političkoj sceni još od demokratizacije 1989. godine.

Atentat je pokušao jedan od članova omladine Pokreta za prava i slobodu, (DPS) čije je osnivač sam Dogan.

Kako javlja agencija Standard napadač je pokušao da puca iz  gasnog pištolja, a Dogan je ostao nepovređen.  Konvencija je posle pola sata nastavljena.

Reč je o mladiću starom 25 godina koji je identifikovan kao Oktaj Enimehmedov. On je uhapšen i odveden na psihijatrijsko veštačenje, navodi BTA. Prilikom privođenja kod njega su pronađena i dva noža.

Bugarska novinska agencija navodi da je po imenu napadača jasno da je u pitanju etnički Turčin i da je na konferenciji bio kao stranački delegat iz crnomorskog grada Burgasa.

"Ne znamo ko je naredio napad na lidera Pokreta, ali je pravi podstrekač - jezik mržnje, konfrontacije i agresije protiv Pokreta u bugarskom društvu i u to nema sumnje", rekao je zamenik predsednika Pokreta Ljutfi Mestan.

Pokret predstavlja tursku manjinu, a u bugarskoj skupštini ima 38 od ukupno 240 poslaničkih mandata.

Rojters navodi da Pokret predstavlja i druge muslimane koji čine 12 odsto bugarskog stanovništva od 7,3 miliona.

Doganova partija je bila članica prethodne tročlane koalicione vlade koju su predvodili socijalisti, podsećaju agencije.

Dogan je u svom godišnjem izveštaju, koji nije uspeo da pročita, hteo da podnese ostavku na predsedničko mesto Pokreta za prava i slobode (DPS).

U Bugarskoj po poslednjem popisu živi gotovo 600.000 Turaka.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво