Читај ми!

Josipović: Susret premijera dobar korak

Sastanak premijera Srbije i Hrvatske je "vrlo dobar korak", kaže hrvatski predsednik Ivo Josipović. To je prilika da zastoj koji je nastao u odnosima dve zemlje na neki način otklonimo, rekao je Josipović.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je da je najavljeni sastanak premijera Srbije i Hrvatske "vrlo dobar korak", ali i ponovio da on neće u Srbiju dok se ne promeni retorika srpskog predsednika Tomislava Nikolića.

Povodom sutrašnje posete premijera Zorana Milanovića Beogradu, Josipović je novinarima u Zagrebu rekao da mu je drago što hrvatski premijer putuje u Srbiju.

"Uvek je pravi trenutak za uspostavljanje boljih odnosa sa susedima. Meni je drago da premijer Milanović ide u Beograd. To je prilika da zastoj koji je nastao u odnosima Hrvatske i Srbije na neki način otklonimo", rekao je Josipović posle tradicionalnog prijema za predstavnike diplomatskog kora u Hrvatskoj.

On je dodao da postoje pitanja o kojima dve države imaju različito mišljenje, ali da "bez razgovora nema raščišćavanja sporova".

Josipović je potvrdno odgovorio na pitanje ostaje li i dalje pri stavu da neće u Beograd dok predsednik Srbije Tomislav Nikolić ne promeni retoriku. Na konstataciju novinara da se retorika nije promenila, hrvatski predsednik je dodao da ne ide u Beograd.

"Doći će trenutak i za sastanak na predsedničkom nivou, i to kada budemo mogli javnost u Hrvatskoj i Srbiji da uverimo da imamo zajedničku platformu za razvoj naših odnosa", dodao je Josipović.

On je prethodno u govoru na tradicionalnom prijemu povodom Božića i Nove godine naglasio da politika pomirenja i saradnje ostaje glavno načelo hrvatske regionalne politike, sada uklopljene u evropsku politiku prema jugoistoku Evrope. On je ponovio da će Hrvatska nastaviti da podržava proširenje EU na sve zemlje regiona.

Premijer Milanović dolazi sutra u radnu posetu Beogradu, a u javnosti se tumači da bi ta poseta trebalo da označi novu fazu u odnosima dve države.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи