Читај ми!

Dobronameran angažman Nikolića

Poglavar Makedonske pravoslavne crkve, arhiepiskop skopski i ohridski Stefan Veljanovski rekao da njegova crkva traži "da bude priznata kao autokefalna, kao što su i druge crkve". Angažman predsednika Srbije Tomislava Nikolića oko rešenja makedonskog crkvenog spora "dobronameran i dobrodošao", rekao Veljanovski.

Makedonska pravoslavna crkva traži "samo da bude priznata kao autokefalna, kao što su i druge crkve", jer ima duhovni prostor koji ima svoje granice, potvrđene u istoriji, rekao poglavar MPC, arhiepiskop skopski i ohridski Stefan Veljanovski.

Makedonska crkva je obnovitelj Ohridske arhiepiskopije i nije novonastala. Iako joj je kontinuitet prekidan de jure, de fakto je ona postojala uvek, živela je u srcima i mislima Makedonaca i svih pravoslavaca na tim prostorima, rekao je Veljanovski, prenosi Verska informativna agencija.

Arhiepiskop je pozdravio izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića tokom njegove nedavne posete Makedoniji, da je spreman da se angažuje oko nalaženja rešenja makedonskog crkvenog spora i naglasio da je njegov angažman "dobronameran i dobrodošao".

Makedonska crkva je uvek spremna za dijalog sa SPC i o tome je poslato pismo u Beograd, a "spor nikome ne koristi", rekao je Veljanovski.

On je posebno ukazao da osnivanje MPC 1967, "200 godina posle njenog nezakonitog ukidanja", nije bio ni politički ni nacionalistčiki, već duhovni čin, u skladu sa "željom pravoslavnog naroda da obnovi autokefalnost prostora za svoje spasenje".

Samoproglašena autokefalnost MPC nije priznata od strane kanonskih pravoslavnih crkava.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи