Читај ми!

Pola miliona hrvatskih branitelja

Objavljen registar hrvatskih branitelja iz rata 1991-95. Registar dostupan u elektronskom obliku i u njemu se nalaze imena preko pola miliona učesnika u ratu. Najava njegovog objavljivanja izazvala oštre reakcije dela opozicije koja je upozoravala da bi Srbija mogla da iskoristi registar vlasti za podizanje optužnica.

Registar hrvatskih branitelja iz rata 1991–95. od dostupan je javnosti u elektronskom obliku. Najava njegovog objavljivanja izazvala je oštre reakcije dela opozicije koja je upozoravala da bi Srbija mogla da iskoristi registar vlasti za podizanje optužnica.

U registru je više od 500.000 imena, a veruje se da je taj broj nerealan, odnosno da mnogi nisu zaslužili braniteljski status.

Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je na svečanosti povodom objave registra u Muzeju savremene umetnosti u Zagrebu, da je to "najčasniji popis u hrvatskoj istoriji" i da su imena iz tog Registra "u samom temelju" Hrvatske.

Matić je rekao da je na stranici Registar.branitelji.hr objavljen njegov celokupni ratni put na koji je ponosan.

"Moj ratni put vezan je uz broj devet. Devet godina sam služio hrvatskoj vojsci, na Trpinjskoj cesti sam uništio devet oklopnjaka. Verovatno sam zbog toga bio devet meseci u srpskom koncentracionom logoru, ali sam verovatno zato dobio i devet odlikovanja, nagrada i priznanja od Hrvatske", rekao je Matić.

Svoje ratne puteve predstavili su i ministri odbrane i unutrašnjih poslova Ante Kontromanović i Ranko Ostojić, a svečanosti povodom objavljivanja registra prisustvovao je i predsednik Republike Ivo Josipović.

Iako su neki mediji najavili da će na svečanosti biti i nedavno oslobođeni generali Ante Gotovina i Mladen Markač, to se nije dogodilo.

"Objava registra ne ugrožava nikoga, ona je čast onih ljudi koji su odbranili našu domovinu i to je primarna svrha. Objavljene su brojne monografije i mislim da je već ceo registar parcijalno objavljen i svi oni strahovi koji se javljaju potpuno su neutemeljeni i nema razloga da se iko od branitelja brine da će mu se nešto loše dogoditi", rekao je Josipović novinarima.

U elektronskom obliku su javno dostupni ime, ime jednog roditelja, prezime veterana, godina i mesto rođenja, ukupan broj dana provedenih u poslednjem ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnosti policiji ili vojsci.

Ostali podaci su u posebnom delu Registra i mogu biti objavljeni uz pisani pristanak branitelja.

Takav pristanak su već dali ministri branitelja, odbrane i policije.

Objava registra bilo je jedno od predizbornih obećanja vladajuće koalicije levog centra na čelu sa Socijaldemokratskom partijom, i predsednika Hrvatske Ive Josipovića koji je još u kampanji obećao da učiniti sve za objavljivanje registra da bi se "vratio dignitet Domovinskom ratu" i sprečile zloupotrebe prava ratnih veterana.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи