Ispunjena želja "majke hrabrost"

Nikola, sin Jelene Trikić, poznatije kao "majka hrabrost", koja je odbila lečenje tumora da bi njega donela na svet, stigao kući u Prijedor. Brigu o malom Nikoli preuzeće otac Goran, njegova sestra Sanja i porodice Dunović i Trikić.

U kuću Dunovića u Prijedoru došao je mali Nikola, sin Jelene Trikić, poznatije kao "majka hrabrost", koja je odbila lečenje tumora da bi njega donela na svet. O Nikoli, koji je sa Jelenom bio 39 dana, sada brine otac Goran, njegova sestra Sanja, porodice Dunović i Trikić.

"Čast mi je što sam je poznavala i čast mi je mogu da podižem malog Nikolu. Posle svega što se izdešavalo, na žalost svih tih ružnih momenata u našoj porodici, on je sad jedna svetlost koja nas je podigla", kaže Goranova sestra Sanja.

Sanja ističe da je Nikola lepa i zdrava bebica. "Samo ga malo muče grčevi", dodaje Sanja.

Građani svakodnevno šalju pomoć malom Nikoli. Najviše daruju novac, pelene, hranu, igračke. Goran Dunović kaže da je zahvalan svima koji su uz njega i da je najbitnije da Nikola ima dobro detinjstvo.

Goran nam priča da je istovremeno i tužan i srećan sam. "Moramo gledati u Nikolu, Jelenu vidimo kroz to dete. "Tako je moralo biti, da ona nešto iza sebe ostavi, da ostane to dete da nas podseća na nju. Teško jeste, ali napred se mora", hrabri se Goran.

Jelenina sestra Vlatka kaže da je Nikola za nju više sin nego sestrić. "Ponosna sam na svoju sestru. Teško jeste, ali Nikola nam daje snagu za dalje", kaže Vlatka.

Mnogi su pokrenuli inicijativu da grad Banjaluka ustanovi nagradu za hrabrost u znak sećanja na čin Jelene Trikić i nje same. Takođe, predloženo je da se dan Jelenine smrti proglasi danom hrabrih majki i da se ona posthumno odlikuje.

Tridesetdvogodišnja Jelena Trikić iz Drvara, čija je želja da rodi bila jača od prognoza lekara, razbolela se 2007. godine. Posle dve operacije tumora na mozgu i uspešnog oporavka, rešila je da postane majka.

Sedam meseci, kao trudnica, nije imala nikakvih problema, a radiografski nalazi glave bili su uredna. Tada počinju problemi. Jeleni se tumor vratio, lekari su joj savetovali da prekine trudnoću i prima hemoterapiju. Da bi sačuvala bebu, ona je to odbila. Rodila je zdravog sina, ali je posle 39 dana preminula.

Slika Jelene Trikić i njenog sina obišla je skoro ceo svet. Njeno delo zadivilo je mnoge. Pošto je svoj život žrtvovala za život sina, građani su je nazvali "majka hrabrost".

broj komentara 21 pošalji komentar
(sreda, 12. dec 2012, 16:21)
Petar Galetic [neregistrovani]

Komentar

Divna hrabra MAJKA koja je imala srce vece od cele planete na kojoj zivimo. Neka Bog cuva malog Nikolu, a majka Jelena,naka pociva u Rajsom zivotu jer je to zasluzila,svojim zrtvovanjem.

(sreda, 12. dec 2012, 15:29)
Ima nas... [neregistrovani]

Ulica

Ovako delo nije samo za poštovanje i divljenje, već treba da služi kao primer humanosti koji svi treba da pratimo.
Treba jednu do glavnih ulica u Beogradu nazvati po Jeleni Trikić i na taj način osigurati da se ovakvo delo nikada ne zaboravi.

(sreda, 12. dec 2012, 14:11)
Petar Galetic [neregistrovani]

Komentar

Divna hrabra MAJKA koja je imala srce vece od cele planete na kojoj xivimo. Neka Bog cuva malog Nikolu, a majka Jelena,naka pociva u Rajsom zivotu jer je to zasluzila,svojim zrtvovanjem.

(sreda, 12. dec 2012, 11:27)
anonymous veki [neregistrovani]

slatki andjele nikola

neka te drag bog cuva i nikad nemoj zaboraviti svoju majku ona je svoj zivot dala za tebe

(petak, 30. nov 2012, 19:21)
Milan I [neregistrovani]

ZENA

Majka hrebrost , ZENA hrabrost. Delo njeno je neprevazidjeno. Neka joj je laka crna zemlja , a Nikoli milijardu zelja za dug i srecan zivot !!!!

(petak, 30. nov 2012, 19:14)
Aggro [neregistrovani]

Ponos!

Zapamtiću ovo ime i prezime.

(petak, 30. nov 2012, 16:36)
anonymous [neregistrovani]

Razlicitost

Neke zene zbog karijere ne ulaze u brak i ne radjaju decu, dok druge opet ne zale svoj zivot da bi osetile, sta znaci biti majka.
Nikolice,da si nam ziv i zdrav,majka ce sigurno biti uvek uz tebe.

(petak, 30. nov 2012, 16:30)
anonymous [neregistrovani]

Злаја

Сине Никола жив био 1000 година

(petak, 30. nov 2012, 16:21)
anonymous [neregistrovani]

Japi

Suze mi idu dok citam ovaj clanak,majka je majka i niko je zameniti nemoze!!!!
Pocivaj u miru draga majko a neka Bog podari tvom sinu
zdravlja i hrabrosti!!!

(petak, 30. nov 2012, 13:24)
Nikola [neregistrovani]

Anđeo

Suze su neizbežne, ali i osmeh kao dokaz da je u ovoj potonuloj državi ipak ostalo nešto vredno pomena. Mogu samo da se divim i podržim svaku inicijativu koja će nositi ime ove ljudske gromade.